torsdag 24 januari 2013

9 jan: ROT och RUT = Succé

RUT och ROT - minns ni valrörelsen 2010 när socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet skulle avskaffa reformerna?
  Jag minns själv bland annat en debatt där dåvarande vice ordföranden i skatteutskottet Lars Johansson (s) i Göteborg och ledamoten Helena Leander (mp) - vänsterpartiet hade inte någon företrädare - lovade arrangören, en facklig organisation, att avskaffa RUT och ROT efter valet.
  Det var tider det!
  Vi var några stycken som hävdade att få saker varit så bra i kampen mot ekonomisk brottslighet och för att inte minst äldre skulle kunna välja hur de ville ha sin vardag som RUT och ROT.
  Nej, det gynnar bara rika människor, tyckte socialdemokraterna och miljöpartiet.
  Nu ser vi hur många som - med den fåniga definitionen - är rika i Sverige.
  2011 var det närmare en halv miljon människor, skattebetalare, som använde sig av RUT eller ROT. Totalt sett har det 2010-12 betalats ut 14,6 miljarder kr i ROT-avdrag och 2,2 miljarder i RUT-avdrag, varav 90 procent går till städning.
  Ungefär 984.000 hushåll har 2012 använt ROT-avdrag, cirka 491.000 RUT-avdrag berättade skatteverket den 4 januari 2012.
  Man undrar: Finns det så många "rika" personer i Sverige?
  Nej, sanningen är förstås att skattesänkningen etablerat sig i breda lager av samhället - kanske för att det inte är något avdrag utom i rent skattetekniskt avseende utan en lägre skatt på det arbete som utförts.
  Nu vill miljöpartiet behålla RUT-avdraget - och till och med utöka det till nya tjänster.
  Miljöpartiet är åsiktsmässigt som en vindmölla, vänder kappan efter vinden.
  Socialdemokraterna är alltid för höga skatter, men tycker att man skall ha  avdraget - eller sänka skatten på vissa arbeten, dock att summan per skattebetalare skall begränsas still hälften Lite hjälp kan svartjobbare alltid räkna med från socialdemokraterna, i alla fall män. Alltså skall beloppsgränsen sänkas från dagens 50.000 kr/år till 25.000 kr/år.
   Vänsterpartiet säger sig ju vara helt emot svartarbete men jobbar intensivt för att män skall kunna jobba svart, kvinnorna kläms däremot åt på olika sätt. Partiet vill därför helt avskaffa den sänkta skatten, partiet - som tycks ha Karl XI som förebild för sin skattepolitik - vill att smitare skall premieras, ROT- och RUT-avdraget skall bort helt, bara rika människor skall ha råd att anlita yrkeskunniga hantverkare och städare.
  Men kan lita på vänsterpartiet, svartjobbarnas främsta vän.
 

1 kommentar:

  1. En sak som du inte nämnde är att ROT/RUT inte är förenligt med marknadsekonomi. I en marknadsekonomi subventionerar man inte privata företag i en viss bransch med skattepengar.

    SvaraRadera