söndag 14 april 2013

13 april 2013: I sandlådan

"Att glo på barn i en sandlåda kan vara det snabbaste sätet att greppa det världsekonomiska läget", skriver i dag redaktören Andreas Cervenka i SvD.
  Det handlar om tillit och risk, onekligen viktiga ekonomiska byggstenar.
  Helt riktigt konstaterar Cervenka att kredit betyder förtroende på latin-
  Credo = jag tror.
  Det finns många sanningar i det Cervenka skriver - t.ex. meningen "Misstro som får gå för långt, kan lätt slå över i vanföreställningar."
  Undrar vad han tänker på - nu när SvD - ej på ledarplats - under flera år förklarat att den ekonomiska undergången i ekonomin - framför allt eurozonen - är nära?
  Inte sällan undrar man när man läser SvD eller hör på Jonas Sjöstedt eller Jimmie Åkesson vad som är ett optimalt valutaområde. Sölvesborg? Umeå? Östermalm? Sverige? Kan Grekland vara ett optimalt valutaområde - och har i så fall det valutaområdet politiker som klarar eller har klarat av att hantera sin ekonomi?
   Man kan som vanligt ställa motfrågor, bra motfrågor.
  Att allt inte varit bra, är ju enkelt att påtala.
  Men lösningarna?
  Uppriktigt sagt: Det har vi ansvariga politiker i riksdagen, inklusive socialdemokraterna, varit med och hanterat, vi har inte kastat grekerna, spanjorerna, potugiserna och andra åt valutaspekulanterna eller vargar om man så vill - genom att överge dem.
  Den politiken har andra stått för, de som endera talar om solidaritet men intet menar med det eller de som talar om isolationism genom nationalism och inte inser förstår konsekvenserna.
    Men  Cervenkas citat av Mark Twain (som är en pseudonymen för Samuel Clemens (1835-1910)) är fint:
   "It ain´t what you don´t know
    what gets you into trouble.
   It´s what you know for sure,
   that just ain´t so.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar