tisdag 23 april 2013

23 april 2013: Brist på specialistläkare - riksdagsinlägg i dag

I dag var det en debatt om bristen på specialistläkare i Sverige.
  Det var vår utmärkte socialminister Göran Hägglund (kd) som besvarade en interpellation från Börje Vestlund (s) - det blev en bra debatt.
  Här mitt inlägg:
Fru talman!
När min far blev färdig läkare 1943 fanns det ungefär 3 000 läkare i det här landet.
  Det rådde stor läkarbrist och även brist på specialistläkare.
  Han blev röntgenolog.
  När han pensionerades 1983 fanns det ca 13 000 läkare.
  Det var stor brist på specialistläkare.
  År 2013, trettio år senare, har vi ca 33 000 läkare.
  Och hur ser situationen ut?
  Vi har stor brist på läkare och särskilt på specialistläkare.
  Vad beror detta på?     
  Det beror framför allt på att vi har nya krav på behandlingar, nya kunskaper och nya möjligheter.
  Allt fler människor ställer berättigade krav på att bli väl behandlade och kunnigt behandlade, kunnigare än någonsin tidigare.
  Det gör att bristen på specialistläkare, och där talar jag av egen erfarenhet, är mycket stor.
  Det är en mycket stor förmån att kunna bli behandlad av mycket kunniga läkare här i landet. Är det någonting som utmärker vården i Sverige är det stor kunskap hos olika specialister.     
  Så sent som i går träffade jag en 31-årig nyligen utexaminerad specialist i neurologi på Karolinska sjukhuset. Det var en kvinna. Hon kommer att vara aktiv under många år.     
  Jag tror för min del att vi också måste se på relationen att vi har väldigt höga krav på sjukvård och att vi är ett litet land.
  Sverige har 10 miljoner invånare.
  I Norden är vi ungefär 25 miljoner.
  Om vi jämför med till exempel Tyskland som har 90 miljoner, för att inte tala om Amerikas förenta stater med 300 miljoner eller någonting sådant, har de naturligtvis en helt annan bas att utbilda många fler specialister.
  Att vi är så få gör att ytterligare samverkan på olika specialistområden är absolut nödvändigt. Språksvårigheterna är ganska små på just läkarområdet eftersom alla läkare egentligen kan engelska språket.     
  Jag har någon insikt i bukspottkörtelcancer eftersom en släkting är professor inom det området. En gång per år samlas 800 av världens ledande specialister i Chicago eller var det nu kan vara för att utbyta erfarenheter.
  Det förhållandet att man kan anslå mer pengar till olika specialistutbildningar eller till kursverksamhet – jag har själv fått delta i sådant från politisk utgångspunkt – tror jag är viktigt för att få fler läkare att intressera sig för olika områden.     
  Det som Hillevi Larsson (s) är inne på i sitt anförande är viktigt, nämligen att detta även gäller sjuksköterskor.
  Man måste ha olika kompetenser på specialistavdelningarna – det kan jag personligen vittna om – och de ska finnas på många ställen i landet.
  En koncentration inte bara till Sverige utan till hela Norden och kanske till och med till Europa är viktig för att på så sätt kunna ta vara på de allra bästa kunskaper som finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar