torsdag 13 augusti 2015

29 januari 2015: Vad man bör äta till jul

Det är visserligen lång till jul - om man inte räknar baklänges - men den ständigt aktuella frågan är:
- Vad bör man äta till jul?
Professor Charlotte Erlanson-Albertsson - i det intressanta ämnet molekylär signalering - har forskat i decennier kring ämnesomsättning och aptitreglering, ja, det handlar om smak och njutning.
   - Jag låter smak och kunskap avgöra, sade hon en gång i mitt liv och husorgan, alltså LUM, Lunds universitet meddelar.
   Smak förstår jag, men kunskap - det är problemet!
   - Det blir sill, lasx och potatis. Julosten är min absoluta favorit, sade Charlotte då.
   Fisk går bra - eftersom fisk innehåller omega 3 fettsyror som är bra för blodfetterna.
   Grönsaker är också bra.
   Tag mörkt bröd, inte ljust.
   Hon har kunskap.
   Vad skall man inte äta:
   Sallader  som inehåller grädde
   Skinka
   Aldrig sötade drycker
   (Kaffe går däremot bra.)
   Pepparkaka?
  - Kan man kosta på sig efter maten.
  Så nu kan ni börja planera för nästa jul.
  Mandelmussla är också bra - men vad är det? Är det inte mandelmassa som avses och har vi här i själva verket något verkligt allvarligt, ett vanligt tyrckfel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar