söndag 21 oktober 2012

13 okt: Partiprogramskonferens

Folkpartiet är just nu inne i ett programarbete som skall mynna ut i ett nytt partiprogram 2013. Ordföranden i programkommittén är riksdagsledamoten Christer Nylander - och till sin hjälp har han en programkommitté och en rad undergrupper. En viktig person i sammanhanget är Martin Andreasson, tidigare riksdagsman (och ersättare för mig under min långa sjukfrånvaro i våras),  socialdemokraternas motsvarighet till Martin är Lars Engkvist, tidigare vice statsminister.
  Christer åker sedan han fick uppdraget land och rike runt och talar ideologi - för det är det partiprogram handlar om.
  Första fp-programmet kom 5 augusti 1934, samma dag som partiet bildades i Stockholm. Det var två A4-omfångsrikt - jag publicerar det straxt.
   Sedan kom 1944 års program under Bertil Ohlins tid, det höll i arton år, till 1962.
   1973 antogs nästa partiprogram, också det i Göteborg för övrigt. Huvudarkitekten bakom det programmet, framsynt tycker jag att man måste säga att det var, var Carl Thamn, blivande partisekreterare (fp), statsråd (fp), avhoppare (fp), socialdemokrat, utbildningsminister (s) - oerhört begåvad, jag tar inte ställning till omdömet, har svårt att mäta dess förekomst.
  1982 var det dags för nästa program, antaget i Göteborg, viktig inspiratör var Olle Wästberg.
  Under Bengt Westerbergs tid som partiordförande (1983-1995) kom märkligt nog inget nytt partiprogram, det var först 1997 som en efterföljanre till 1982 års version blev verklighet. Var? Jo, i Göteborg!
  Det programmet gäller med uppdateringar fortfarande - men 2013, alltså efter sextopmn år, skall nytt partiprogram se dagens ljus.
  Den här dagen är det möte i Stockholm, på Piperska muren - det är fullsatt långt över sista plats, arrangör är Folkpartiet i Stockholms län.
  Förmodligen är det svårt för utomstående att riktigt förstå engagemanget hos många aktiva som offrar inte bara en lördag för att diskutera ideologiska ståndpunkter och sakliga avvägningar. Men diskussionslusten är så stor att det späckade programmet - liksom frånvaron av luft - gör att det är svårt att göra alla  diskussionslystna nöjda.
  Jag promenerar efter ett tag till luften och passerar Stockholms stadshus på vägen till Helgeandsholmen.
  Att Ragnar Östberg ritat stadshuset, tror jag många vet.
  Men vem invigningstalade 1923?
  Verner von Heidenstam, är svaret.
  
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar