lördag 27 oktober 2012

22 okt 2012: Kommuner i blåsväder (vindkraft)

Det finns en kommunal fascination vid att satsa på vindkraft. Två kommuner som gjort detta är Karlstad och Hammarö, i projektet Vindkraft Vänern. Det handlar om ett stort antal, 10-tal, stora vindkraftverk på Gässlingeplattformen i Vänern där de står på 3-13 meters djup.
  Det har inte gått bra.
  Nu står vindkraftsatsningen på inte bara botten utan ruinens brant, 1.100 enskilda riskerar att vid en extrastämma få se sina andelar nedsatta i värde och investeringarna som Karlstad gjort (183 miljoner kr i projektet) liksom Hammarö (som äger 30 procent av anläggningen) riskerar att bli intet värda.
  (Det finns självfallet ett klimatvärde, men det skiljer sig radikalt från det ekonomiska.)
  Problem, driftsstörningar och alltför lite vind, gör att hela projektet råkat i blåsväder. Nu tycks skattebetalarna få gå in med ytterligare 90 miljoner kr, vindkraftleverantören - ett finländskt bolag - har redan gått i konkurs och den stämning på 85,7 milj kr som bolaget avser att göra mot konkursbolaget kan bli helt värdelös och i sämsta fall bara orsaka skattebetalarna juridiska kostnader också.
  Det är många som är blåsta.
  Men från skattebetalarnas synvinkel finns en sak att notera: Man skall välja politiker som använder varje krona som tas från skattebetalarna väl, inte till prestigeprojekt.
  Men vindkraftindustrin är att gratulera. Det är inte bara i Karlstad och Hammarö som man fått skattebetalarna att hosta upp miljontals kronor utan på många andra håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar