lördag 27 oktober 2012

21 okt: Agenda denna söndagskväll

Agenda dominerar politiken om söndagar - i dag var det Mats Knutson som ledde programmet och han tussade samman Mikael Damberg (s) med Hillevi Engström (m).

  Det blev en alltför lång debatt om ingenting.
  Tyvärr, eller kanske gudskelov, var de två överens om problembeskrivningen i svensk ekonomi, efterfrågekrisen är inte regeringens fel, sade Mikael Damberg vilket var välkommet men säkeert chockerande för många vänsterdebattörer som tror att regeringen vill Sverige illa.
   Frågan om tillfälliga jobb skall introduceras är inte en ideologisk fråga utan en praktisk; jag tycker att Hillevi Engström kunde ha medgett att fler åtgärder kan komma att behövas i den verktygslåda som bör vara så stor som möjligt för att motverka krisen och social oro.
  (Endast Jimmie Åkesson behöver ju ingen verktygslåda - som han sade i debatten i onsdags.)
  Agendadebatten var bra men lång.
  Sedan framträdde landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) om krisen för svenska mjölkbönder.
  Jag tycker inte att fokus hamnade rätt. I dag producerar 2.000 färre svenska mjölbönder lika mycket som alla gjorde 2006 - och vi dricker inte mer, är inte fler, äter för lite, köper för mycket EU-bidragsproducerade jordbruksvaror.
  De svenska bönderna är , kort sagt, för effektiva och duktiga.
  Därför ligger krisen i EU:s jordbrukspolitik.
  I Sverige kommer allt färre bönder att producera allt mer - med allt sämre lönsamhet.
  EU:s jordbrukspolitik måste reformeras i grunden. Och det kommer att gå ut över franska, spanska, italienska, danska, irländska, polska, grekiska, portugisiska, holländska, ungernska och fler länders mjölkbönder.
  Därför vill i stort sett bara Sverige, Tyskland, England, Finland, Holland och de baltiska staterna reformera EU:s jordbrukspolitik.
  Vi skulle vinna, alla andra skulle drabbas.
  Och det vet regeringarna i Frankrike, Spanien, Italien och så vidare.
  Socialister och konservativa har en järnaxel i dessa länder som lyder: Gör allt men stöt er inte med bönderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar