söndag 21 oktober 2012

16 okt: Barbados, Mauritius och skatteutskottet

Nej, det blir ingen studieresa till Barbados (där skatteutskottet i dag tillstyrkte ändringar i skatteavtalet från 1992) eller till Mauritius, där Sverige och Maruritius (som ligger i Indiska Oceanen ganska långt men ändå nära från Madagaskar, för den som inte riktigt vet eller har tillgång till en bra atlas) som jag föreslagit - på skämt, skall sägas. Vi, dvs Sverige, har nu träffat ett nytt avtal om skatteinformation, undertecknat i Paris den 2 december 2011 av vår ambassadör därstädes Gunnar Lund, tidigare bosatt i Enebyberg och statsråd på finansmarknadssidan i Göran Perssons regering, mellan Sverige och Mauritius och det behövs bara riksdagens godkännande och att regeringen skall besluta att det skall träda i kraft.
   Mitt råd är: Tag hem er besparingar från Mauritius. Visserligen är inkomstskatten där bara 15 procent, men de svenska skattemyndigheterna kommer att - och det är mycket bra, vi skall ha ett skattesystem utan maskor men med låga skattesatser, lägre än de är nu! - se till att de som flyttat inkomster och förmögenheter utan att skatta i Sverige som alla vi andra hederliga skall och måste göra, kommer att beskattas enligt det nya avtal som riksdagen inom kort godkänner.
  I dag gästas skatteutskottet också av generaldirektören där, Ingemar Hansson, som redogör och svarar på frågor från ledamöterna om skatteverkets verksamhet, inriktning och framtida prioirteringar.
  Vi har anledning att glädjas åt att skatteverket uppskattas - det är det rätta ordet - för sin service och för alla förenklingar på skatteområdet som vidtagits under en rad generaldirektörer, Nils Gustav Ekman, Lennart Nilsson, Anitra Steen, Mats Söstrand och nu Ingemar Hansson.
  Krisen i Europa visar vikten av att ha välskötta myndigheter - som gör att landet kan regeras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar