söndag 17 februari 2013

13 febr 2013: Alla dessa KU-anmälningar

Jag ser att det i år blivit 22 KU-anmälningar, alltså anmälningar till konstitutionsutskottet om att statsråd brutit mot gällande lagar och förordningar.
  Tiden för att anmäla statsråd, nuvarande eller tidigare, gick ut den 1 februari.
  För tretton av de 22 anmälningarna står miljöpartiet, det partiet är absolut Sverigebäst i KU-anmälningar. Det säger lite - eller snarare mycket - om vad det partiet håller på med.
  Fredrik Reinfeldt är mest anmäld - tretton KU-anmälningar.
  Bottenrekordet får väl sägas intas av den KU-anmälan (mp) som gjorts mot finansminister Anders Borg för dennes hantering av e-bokmoms. För att komma från ett parti som så sent som i valrörelsen 2010 var emot sänkt skatt (RUT-avdrag och RO-avdrag) på allt, blir det ju absurt när samma parti vill ha sänkt moms på cykelreparationer och e-böcker två år senare. Detta är ett principlöshetens parti, politikens vindsnurra.
  Uppriktigt sagt: de enda KU-anmälningar som jag ser har relevans gäller den som Allan Widman (fp) lämnat in mot dåvarande försvarsmininstern Leni Björklund (s) för hanteringen av Sverige-Saudiarabien-avtalet och den som Gustav Fridolin och Peter Råberg (mp) lämnat in för den nuvarande regeringens hantering av tillämpningen av detta avtal, den s.k. saudiaffären. Här är det viktigt att klarhet skapas, inte av parti- men av politiska skäl. Militära avtal skall vi inte ha med diktaturen som Saudiarabien, det land där kvinnor kanske är mest förtryckta i världen.
  Är det rimligt att det lämnas in 20-40 KU-anmälningar varje år?
  Ja, om de har relevans.
  Men kanske borde man, för att få något lite mindre populism i anmälningarna. kräva att t.ex. fem ledamöter står bakom den eller minst en från vardera två eller rent av tre partigrupperingar?
  Riksdagen bör värna om kvaliteten i KU-anmälningarna och därmed om detta viktiga misstroendeinstitut.
  Nu gör sig bara ett antal ledamöter löjliga.
  Om jag själv någonsin anmält Göran Persson eller någon annan?
  Nej, men jag har övervägt det två gånger, dels i samband med regeringens passivitet när tsunamin inträffade 2004, dels i fråga om både mininstären Perssons och ministären Reinfeldts oberipliga nonchalans att efterkomma riksdagens 1999 att avskaffa reklamskatten.
  Här borde jag kanske i ett svep KU-anmäla statsråden Ringholm (s), Nuder (s) och Borg (m).
  Jag skall faktiskt överväga den saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar