tisdag 5 februari 2013

16 jan 2013: PRO riskerar pensionärernas pengar

I dag förvaltar AP-fonderna, sex stycken - Första, Andra, Tredje, Fjärde, Sjätte och Sjunde (som egentligen inte är en fond utan en organisation för att hantera placering av inbetalda pengar) - totalt cirka 885 miljarder kr (885.000.000.000  kr).
   Första AP-fonden har ett kapital (2011) på 213 miljarder, Andra på 217 miljarder, Tredje på 214 miljarder och Fjärde på 210 miljarder.
   Sjätte AP-fonden förvaltar ungefär 19 miljarder kr, lite i förhållande till de fyra stora men i grunden en helt enorm summa också det.
   (Den femte, tillkommen 1988, försvann för mer än tio år sedan - 2001 - efter att tillsammans med den 1974 tillkomna fjärde fondstyrelsen - som det då hette - via ovisa riksdagsbeslut 1990/91 fått tillåtelse, mot folkpartiets, centerpartiets och moderaternas linje, att satsa våra pensionspengar även i fastighetsaktier, vilket ledde till stora förluster, och utländska aktieplaceringar.
  (Det skall man komma ihåg när en del  ojar sig över bristande etik i fondplaceringarna: Det var socialdemokraterna som med stöd av miljöpartiet och vänsterpartiet drev igenom den vansinniga linjen att placera svenska pensionspengar i utländskt riskkapital, man får vara glad att amerikanska skräpobligationer då ännu inte existerade!)
   Under Bildt-regeringen 1991-94 ombildades förvaltningen av AP-styrelserna och fyra jämnstora men självständiga fonder bildades. Femte fondstyrelsen gick upp i rök, kan man säga.)
  Nu har 2011 års Buffertkapitalutredning, tillsattt av regeringen den 29 september 2011 av förre AP-fondchefen Peter Norman föreslagit att fonderna skall bli tre.
  Men egentligen vill en del bara ha en fond, t.ex. riskorganisationen PRO och en del säger även moderaterna.
  Det är nog bra om det går bra med förvaltningen - men om det går dåligt?
  Nej, minst tre självständiga förvaltningar skall vi ha, de rationaliseringsvinster som sägs kunna uppkomma genom att vi bara har en fond kommer att bli dyrbar om man förvaltar på ett dåligt sätt.
   Bufferten skall finnas för att minska den slagighet - socialförsäkringsminister Ulf Kristenssons  (m) ord -  mellan olika år som nu finns i systemet.
  Bromsa sammanslagningen!
  Förhindra att PRO sätter pensionerna på spel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar