söndag 24 februari 2013

19 feb 2013: Över bron till Det dejlige Copenhagen

Så tar vi - hela 23 personer, sjutton ledamöter i utskottet, sex tjänstemän - tåget över Öresundsbron till Det ljuvliga Köpenhamn. Vi stiger av vid Kastrups lufthavn och tar tunnelbanan - ja, tågen som är förarlösa heter så - och kommer upp ur den danska underjorden vid Christianshavn.
  Där finns någonstans i snålblåsten Skatteministeriet och där får vi en ordentlig genomgång av den stora skatteuppgörelsen som träffades vid midsommartid förra året och nu skall genomföras under 3-4 år.
  En grundbult i uppgörelsen är från venstres sida att bostadsskatterna inte kommer att ändras på ungefär 8-10 år, det har alla partier förpliktat sig till. Här skiljer sig Sverige från Danmark på ett negativt sätt: danskarna är mer långsiktiga än vi anser är förenligt med partiernas önskan att genomföra förändringar i skattepolitiken.
  Annars ser man hur starkt det svenska jobbskatteavdraget påverkat den skattepolitik som nu drivs igenom av den socialdemokratiskt ledda regeringen med stöd av socialistisk folkeparti, alltså s-v. Företrädarna i det svenska skatteutskottet för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill inte kännas vid att deras partivänner i Köpenhamn nu kopierar den svenska liberala skattepolitikenn - för det är det mas-v-mp-företrädarena tycka.
  Men sanningen är den att den svenska skattepolitiken är ett föredöme inte bara i Danmark utan i stora delar av norra Europa. Den har tjänat oss väl - vi har låg inflation, god reallönevillväxt och jämfört med nästan alla andra länder låg - men likväl för hög - arbetslöshet.
  Det kan inte vara lätt att vara  svensk oppositionspolitiker, särskilt inte utomlands.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar