lördag 9 februari 2013

8 febr 2003: Två löjliga EU-kommentarer

Alla som följt förhandlingarna om EU:s långtidsbudget 2014-2021 - och det har jag haft tillfälle att göra dels som ledamot i EU-nämnden, dels - mindre - i skatteutskottet - vet att det under lång tid funnits starka krafter som önskat ta bort hela Sveriges EU-avgiftsnedsättning (kallad rabattt), dels önskat öka EU-budgeten totalt, dels satsa ännu mer på det omoderna jordbruket i Europa. Vi producerar för mycket mat med för gammal struktur. Vi kan inte äta mer, det är sanningen.
  EU-avgiften har för Sveriges del hotat  att bli 36 miljarder i ställeet för 32,5.
  (Allt sådant måste förstås ställas mot vad man får tillbaka - men också där skulle det bli negativt.)
  Genom mycket skickligt förhandlingsarbete minskar nu EU-budgeten totalt med 3 procent i stället för att öka 5, det har förekommit många siffror däremellan. Samtidigt minskar på så sätt Sveriges totala utgift för EU-medlemskapet med ungefär en halv miljard kronor, dock att av den förra avgiftsnedsättningen blir bara 80 procent kvar, tråkigt men något som  måste vägas mot hela minskningen.
   (Storbritannien har fördragsbestämd nedsättning, tack var Margaret Thatcher, Tyskland , Danmark och Finland har ingen vilket retar dem, för Estland, Lettland och Litauen, starkt bidragsberoende, gäller särskilda regler.)
  Men när nu Sverige, efter samverkan med Tyskland, England, Holland, Danmark och Finland, lyckats driva igenom, mot vad åtminstone jag trodde var omöjligt mot Italien, Spaninen, Grekland, Irland och några till - förutom Polen och andra sent invalda länder som hungrar efter höjda bidrag och är urarga för att man inte får lika höga jordbrukssubventioner som franska bönder, som alla vill att Sverige och de andra "rika" länderna skall betala mer (läs: att Du som skattebetalarna bör betala ännu mer till Polen, Slovakien, Frankrike etc för deras ineffektiva jordbruk) - uttalar socialdemokraternas Magdalena Andersson att hon tycker att det är förskräckligt att te lyckats bättre och miljöpartiets Ulf Holm anser att det är hemskt att inte den svenska avgiftsnedsättningen blev permanent, detta av en f.d. EU-parlamentariker som dels önskat att Sverige skall lämna EU, dels tillhört en av de mest EU-expansiva partigrupperingarna i parlamentet.
  Men allt detta går ju inte ihop. Man kan inte göra plus till minus.
  Uppriktigt sagt - och jag är förvånad av den anledningen att Ulf Holm och Magdalena Andersson i grunden är verklighetsförankrade, förnuftiga poltiker.
   Men här har de gjort sig försvarslösa mot den politiska opportunismens bacill.
   Bedrövligt.
   Mer vilseledande kommentarer, på sverigedemokratnivå nästan, får man leta efter.
   Löjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar