lördag 2 februari 2013

14 jan 2013: Vem sade detta 1991?

Den 20 juli 1991 var jag i Trosa. Vem sade detta där?

"Den 1 juli 1991 var en bemärkelsedag i Europas historia.
  Då upplöstes Warszawapakten. Sedan andra världskriget har Europa varit delat i två.
   Så är det inte längre.
   Och så får det aldrig bli igen.
  Den formella upplösningen av ett av de två militärblocken i Europa är en bekräftelse på den utveckling som med sådan dramatik har pågått sedan 1989.

Men den 1 juli 1991 var en viktig dag också för Sverige. Då lämnade statsminsiter Ingvar Carlsson in vår ansökan om medlemskap i den Europeiska Gemenskapen, EU.
  Det var ett viktigt steget för Sverige.
  Och det var en stor framgång för oss liberaler.
  För inte så länge sedan blev vi starkt kritiserade av socialdemokraterna, och jag personligen av Ingvar Carlsson, för att vi ansåg att Sverige skall bli medlem i EG.

Som manifestaion av det fantastiska som håller på att ske, att Sverige upptas i den Europeiska Gemenskapen, hade vi svenska liberaler i början av veckan besök av en stor grupp liberaler från EG-länderna. Representanter från alla de 16 liberala partier som finns i EG, liberala EG-parlamentariker, kommissionärer och ministrar, deltog i en konferens om "Sverige i ett utvidgat EU".
  Det var en omtmlande upplevelse.
  EG och Europa ryckte närmare.
  När liberala vänner från Europas alla hör utvecklade sina tankar om att riva gränser och murar mellan människor och länder så kände vi svenska liberaler oss hemma.
  Deras stolthet över det som har åstadskommits med EG fick oss att, påtagligare än tidigare, känna att EG är en liberal vision som handlar om idéer och inte om pengar. Deras varma och genrösa attityd gentemot Sverige fick oss att känna att vi är en del av den visionen. 
  Låt mig citera den förre kommissionären och nuvarande ledaren för Europalibelerna, Willy de Clercq, när han beskrev oss liberaler:
  "Vårt hemland är planeten jorden.
  Vår släkt är hela mänskligheten.
  Och vår starkaste övertygelse är kärleken till nästan.
  Det är därför liberaler ägar all sin kraft åt att bygga ett samhälle utan gränser, utan krig, där ingen människa diskrimineras på grund av ras, religion eller politisk övertygelse."

Bättre än så kan inte det liberala arbetet för ett enat Europa beskrivas."

Rätt svar: Det var Bengt Westerberg, dåvarande fp-ledaren, som jag lyssnade till.
- - - -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar