fredag 10 september 2010

10 sept: EU-nämnden

Dagen börjar med EU-nämnd, återrapportering från ekonomiskt toppmöte och regeringens ståndpunkter inför det rådsmöte som skall hållas nästa vecka (16 september) och där Sverige i statsministerns frånvaro skall företrädas av utrikesministern samt inför det rådsmöte, också det på regeringschefsnivå, som äger rum den 28-29 oktober under belgiskt ordförandeskap.
Härförleden var det ekonomin som dominerade, nästa möte är det utrikespolitiken, särskilt uppbyggandet av den gemensamma europiska utrikesförvaltningen under ledning av Catherine Ashton, och vid oktobermötet är det än en gång miljöfrågor som skall stå i förgrunden.
Vi vet dock av erfarenheten att aktuella händelser tenderar att kullkasta varje förhandlingsplanering.
Man kan ju fråga sig om inte dagens strösta fråga är situationen i Pakistan, med lika många drabbade människor som finns sammantaget i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island?

Nu är det Europaministern Birgitta Ohlsson som föredrar olika regeringsärenden, och gör det lysande, inte minst vad gäller romerna och resolutionen i EU-parlamentet som antogs i går med röstsiffrorna 337-245.
Det finns också skäl att erinra om att Birgitta Ohlsson tillsammans med Nyamko Sabuni redan i juli 2010 sände ett brev från regeringen till EU-kommssionen där det påtalades att utvisningar av det slag som nu inträffat i Frankrike inte är förenliga med EU:s traktater.

En speciell sak är onekligen att i EU-nämnden reserverar sig vänsterpartiet och miljöpartiet gång efter annan mot regeringens uppläggning av Sveriges förhandlingsstrategi, i dag reserverar sig miljöpartiet mot den uppläggning som vid utrikesministrarnas informella planeringsmöte som pågår under rubriken Gymnich i dag och i morgon i Bryssel.
Jag funderar också på att reservera mig, dock inte mot innehållet i det av Belgien ledda mötet eftersom ingen känner till det utan att det tycks saknas en både formell och informell dagordning.
Jag undrar hur det går till vid planeringsmöte i miljöpartiet - finns allt på plats redan vid första planeringsmötet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar