söndag 5 september 2010

3 sept: Från EU-nämnd till Viktor Rydberg


Sammanträde i EU-nämnden - kanslichefen Margareta Hjorth, ordföranden Anna Kinberg Batra (m) och vice ordföranden Susanne Eberstein (s), bilden från den 6 april 2010 Jag överraskar mig själv med att komma en timme för tidigt till försammanträdet med EU-nämnden - ingen på plats, ingen vet vad som hänt, jag börjar förstå att jag är för tidigt ute.
Ovanligt att det händer (att jag förstår alltså ..) men det ger ju möjlighet till annat arbete eftersom jag är i riksdagshuset.
Jag kan t.ex. studera handlingarna - som berör ekonomiska ting i Europa, finansminister Anders Borg skall närvara liksom statssekreteraren Hans Lindberg - vilka för en gångs skulle inte innehåller mer än en hemligstämplad handling. Det måste vara semestertider i Bryssel. I alla fall diskuteras olika möten som finansministrarna har haft och skall ha - och det känns som om Sverige klarar sig igenom både själva finanskrisen i Europa bra och att vi har ett finansiellt övervakningssystem som är ganska överlägset många andra länders. Hanteringen av HQ Bank är nog ett ganska bra exempel på detta, här har finansinspektionen - möjligen efter att ha dragit frågan i långbänk - agerat bestämt, ett par av bankens egna aktörer och utomstående som tillhör finanseliten är kritiska men jag kan inte låta bli att notera att de alla tycks vara inne på att med andras pengar kan man ta ganska stora risker. Jag diskuterar också några skattefrågor efteråt med finansministern - vi förefaller vara överens om att en del kompromisser i Allianspartiernas valmanifest bryter mot vissa andra skatteprinciper men att det viktigaste under den kommande 4-årsperioden är att fortsätta på den skattelinje som visat sig så framgångsrik 2006-2010, ja, så framgångsrik att socialdemokraterna, vänsterpartiet och lite mer överraskande miljöpartiet angriper den häftigt genom att acceptera den till 97-98 procent, man tar sig för pannan!
Så raskt ut till Viktor Rydbergs gymasium i Djursholm där det är stor ungdomsdebatt
inför valet. LUF företräds av Filip Wästberg som efter en första omgång där alla är lite spända visar sig har mest humor, störst sakkunskap och drar ner de i särklass största applåderna. Bra är också CUF-ordföranden Magnus Andersson, medan man undrar vilka företrädare som finns inom MUF, KDU, Grön Ungdom och Vänsterns ungdomsförbund. Gäsp, gäsp! SSU-aren Lindblom är i alla fall på hugget och argumentar väl för sin hopplösa sak, med de andra minns man inte ens att de var med. Magnus Andersson får till dagens replik när han om något som ingen minns gör gällande att det "är lika glömt som Thomas Bodströms fotbollskarriär". Ack ja, det finns vissa saker man aldrig glömmer - t.ex. formuleringen hos SvD:s Per Gundmundsson vid Pär Nuders avgång; vi skulle enligt Gundmundsson komma att "sakna Pär Nuder lika mycket som vi saknar motboken". Det var styggt men osant. Vem önskar inte Nuder nu välkommen åter som ekonomisk förnyare (s)?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar