torsdag 11 april 2013

28 mars 2013: Björn Thalberg (1924-2013)

Björn Thalberg (1924-2013),
lärare i nationalekonomi i Lund
Professor Björn Thalberg, från början Oslogutt, med tiden lundabo, har avlidit, 89 år gammal.
  Thalberg var min första lärare i nationalekonomi i slutet av 1960-talet vid Lunds universitet, institutionen för nationalekonomi.
  Hans specialitet var ekonometri, något som passade mig - jag var nog granska bra på att räkna - som var det som kallas student på matematiska grenen inom realgymnasiet (Katedralskolan i Lund, avgångsår 1965, studentexamen 22 april för att vara exakt, dagar man inte glömmer).
  Thalberg var en lågmäld lärare som disputerat i Oslo och fått professuren i Lund.
  Han kunde, vilket han inte försummade att påtala om nu någon missade det, lösa problem logiskt och konsten att räkna, det var inte alla av hans elever som kunde det, vågar jag påstå.
  Då var det ganska svårt att hänga med.
  Jag klarade nog de prov och prövningar som följde med undervisningen utan större svårigheter, men vi var inte många som hängde med. Ekonomi var intressant, ekonometri inte fullt så fascinerande.
  Thalberg blev kvar i Lund vid nationalekonomiska institutetet förutom år i Dar-Es-Salam och en rad andra internationella åtaganden. Hans forskningsinriktning hade inte direkt att göra med konjunkturpolitik som flera av hans samtida, professorna Ingemar Ståhl och Bo Södersten, licentiaten Lennart Nilsson, senare under många år chef för riksskatteverket, blivande kända nationalekonomer som Inga Persson och Mats Lundahl (med betoning på utvecklingen i andra länder än Sverige, LarsJonung, Carl Bildt-rådgivare 1991-94, senare i Bryssel men nu åter i Lund och Ingemar Hansson (också han chef för Skatteverket), med lätthet agerade i.
  Icke desto mindre:
  Björn Thalberg gav grundliga insikter i nationalekonomin - med särskild betoning att nationalekonomin är summan av alla transaktioner, reala och finansiella, som genomförs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar