Den fackliga ordföranden för TCO-anslutna Lärarförbundet Eva-Lis Sirén har i dag fått utrymme för ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida där hon föreslår att riksdagen - hon tror att regeringen har några pengar men så är inte fallet - skall anslås 14 miljarder kr till lärarna i stället för ett eventuellt jobbskatteavdrag.
Tanken är god - men om alla fackliga organisationer skulle föreslå att just deras medlemmar skall få extra pengar i stället för nationalekonomiskt motiverade satsningar på att stärka Sveriges ekonomi, då skulle vi snart ha en situation som påminner om Grekland.
För där, liksom i flera andra Sydeuropeiska länder, har politikerna gjort just som Sirén föreslagit, för att vinna röster: givit åt statsanställda, åt poliser, militärer och jag vet inte vad, dessa grupper har fått förmåner som gröpt ur hela statsbudgetarna och lett till skevheter i hela ekonomin där inte minst pensionsvillkoren blivit orimligt förmånliga.
Lärarna behöver uppgraderas i lönehänssende - ja.
Men låt oss då utöver statligt finansierade karriärtjänster - ett obekant fenomen i kommunerna - som lektorer och förstelärare, se till att huvudmannaskapet för skolan åter blir statligt.
Det var kommunaliseringen 1989, som drevs igenom av socialdemokraterna och vänsterpartiet (v:s talesman var den gången Ylva Johansson, senare minister (s)), som har utgjort grunden för att läraryrket blivit ett så löneutvecklingssvagt yrke.
Om man skall mäta hur långt ett snöre är, måste man faktiskt veta var det börjar.
Eva-Lis Sirén anvisar ingen början, inget slut.
söndag 8 september 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar