söndag 20 april 2014

1 april 2014: Kul initiativ

Skillnaden mellan Karl XII och Gustaf III är att Kalle Dussin gock en knapp död till mötes - 1718 - medan den förstnämnde gick på Operan - 1792.
  I alla fall kan man i juni 2014 i samband med Svea Hovrätts julbileumsvecka få besöka kungamördaren Anckarströms fängelsehåla - han avrättades ju senare på ett bestialiskt sätt varom min gamle medarbetet i Pressens Tidning när jag var chefredaktör där Alf Henrikson skrivit en lysande bok som jag rekommenderar (Pressens Tidning finns inte mer, den kom ut så längre tidningsutgivarna trodde på tidningar) - som är belägen i Wrangelska palatset på Riddarholmen. Normalt visas inte fängelsehålan, kanske är det risk för flykt.
  Wrangelska palatset, byggt på 1600-talet av en av 30-åriga krigets stora svenska krigsherrar Carl Gustav Wrangel (som likt den mördade Gustav II Adolf huvudsakligen vistades utomlands, i de tyska besittningarna som Pommern - vem vet numera något om Pommern?), var efter den stora slottsbranden i Stockholm den 7 maj 1697 Sveriges kungahus hem - under 57 år.
  Det är alltså i det Wrangelska palatset som Karl XII växte upp, innan han flyttade till Solna (om det fanns då) och nuvarade Karlbergs slott.
  Jag skall besöka fängelsehålan i Wrangelska palatset och jämföra med dagens kriminalvård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar