onsdag 16 april 2014

29 mars 2014: Bibliotekets vänner

Jag är medlem i den lokala biblioteksföreningen, Stocksundsbibliotekets vänner, sedan ett 15-tal år, kanske längre, det är svårt att minnas. I dag har den årsmöte.
  Vad är föreningens viktigaste uppgift? Stocksundsbibliotekets Vänner har motsvarigheter i Djursholm, Enebyberg och för centrala delen av kommunen - varför finns de?
  Jo, målet var att se till att inget att de fyra kommundelsbiblioteken försvann, ett parti - moderaterna - hade det på sin återkommande agenda 1991, 1994, 1998, 2002 och 2006 - men inte 2010. Motivet var att spara på skattebetalarnas pengar.
  Det var då Ulla Drakenberg och minst minst Gunvor Edstam - båda numera framlidna - tog initiativ till föreningen, som numera har en hedersledamot, Dagmar Hesser.
  Spara pengar? Det finns besparingar av två slag.
 Den ena är ekonomiskt motiverat, hushållning - det är ju det ekonomi betyder - med allmänna medel, vi behöver ju också själva spara så det är lätt att förstå att man inte kan ha råd med allt.
  Men så finns det kostsamma besparingar.
  Ett sådant förslag i Stocksund var att lägga ned äldreträffpunkten Idalagården kring 2006 - jag fick verkligen, både som fullmäktigeledamot (fp) och som ordförande i Sällskapet Amorina (se www.amorina.nu) agera bestämt mot detta anslag mot förnuftet - att lägga samman Idalagården med förskola och bibliotek för att spara pengar var en rent bisarr idé, inte minst ekonomiskt.
  Det hade samma spareffekt som att lägga samman Posten med Södertälje kanal för att spara pengar, båda är ju i kommunikationsbranschen.
  Nu är det årsmöte i Stocksundsbibliotekets vänner och vi är inte så många som kommer, det är i grunden ett sundhetstecken.
  Styrelsen i Stocksundsbibliotekets vänner väljs om:
  Gunhild Sällvin ordförande, Anette Målund, kassör, övriga styrelseledamöter Gun Gustafsson, Noomi Lindberg, Marika Kehrer, Siw Minnema och Gunborg Rejsjö. Revisor blir Agneta Siberg.
  Antalet medlemmar i denna viktiga förening är 120 och det kostar 100 kr/år att vara medlem.
  För det får man massor: kunna delta i bokloppis, ge bort fina böcker, författarbesök, möjlighet att köpa böcker till låga priser.
  Under 2013 hade Stocksundsbibliotekets vänner följande författarträffar på biblioteket:
  Olof Ruin: Maktens former
  Jane af Sandeberg: Det blev inte som jag tänkt mig
  Barbro Bursell: William Grevy och Britta Tott: En berättelse om krig och kärlek i stormaktstidens Sverige
  Jenny Åkervall: Jag tjänar inte
  Carin Bergström: Passion och skilsmässa
  Helge Jonsson: Hedeflugan. Skomakaren, Harrtösten och de andra.
 
Men det viktigaste av allt är, nu när biblioteket inte längre är nedläggningshotat:
  Det är en träffpunkt där man kan läsa tidningar, dricka kaffe, köpa böcker, träffar andra, fråga om det mesta, ja, det är inte minst en frågecentral eftersom myndigheten kommunen alltid känns som vore den någonannanstans.
  Sedan finns det en hörna för små barn att titta i böcker och plats för högläsning.

En bra och viktig förening som borde ha mycket fler medlemmar.
  Bibliotek? Det låter tråkigt men är kul!
  Hur man blir medlem? Betala 100 kr till pg 69 86 90-5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar