fredag 29 oktober 2010

28 okt: M+C i Danderyd = Sant!

Centerpartiet i Danderyd, som framställde sig som Moderata samlingspartiets i Danderyd främsta opponent i valrörelsen 2010, har gjort upp med Moderata samlingspartiet. Det skedde den 28 oktober.
Genom uppgörelsen, som från Centerpartiets håll beskrivs som att partiet fått igenom allt vad partiet önskat, tillförsäkras Moderata samlingspartiet i Danderyd tillsammans med dess samverkansparti sedan valet 2002 kristdemokraterna egen majoritet i kommunstyrelsen och alla kommunala nämnder i Danderyd.
Någon majoritet i fullmäktige kommer dock Moderata samlingspartiet och kristdemokraterna inte att ha. Det behövs ytterligare en röst. Den rösten är alltså Danderydscenterns.
Folkpartiets riksdagsledamot Gunnar Andrén var med vid folkpartiets styrelsemöte på torsdagskvällen (28 okt). Här hans rapport:
"Mitt under folkpartiets styrelsemöte i Danderyd den 28 oktober 2010 meddelade Danderydscenterns ordförande Siv Sahlström att centerpartiet i Danderyd slutit avtal med Moderata samlingspartiet i Danderyd om att styra Danderyd under den kommande fyraårsperioden.
 
Folkpartiet i Danderyd, företrätt av Jonas Uebel, gruppledare fullmäktigegruppen, och Bengt Sylvan, gruppledare kommunstyrelsen, hade så sent som den 27 oktober förhandlingar med Danderydscentern om politiken för att styra Danderyd under 2011-2014, detta enligt väljarutslaget den 19 september.
Förhandlingarna avbröts genom att Danderydscenterns två företrädare, Siv Sahlström och Patrik Nimmerstam, avlägsnade sig från förhandlingarna utan att motivera varför de lämnade folkpartiet ensamt.
Den 28 oktober kom förklaringen. Danderydscentern, som framställde sig självt som moderaternas största motståndare i valet 2010, har gjort upp om politiken de närmaste fyra åren via ett avtal med moderaterna.
Såvitt känt är kommer även kristdemokraterna att ingå i den styrande kartellen. Moderaterna, centerpartiet och kristdemokraterna har tillsammans 32 av fullmäktiges 45 mandat.
Enligt meddelande från centerpartiets Siv Sahlström till folkpartiets Bengt Sylvan har centerpartiet fått igenom alla sina krav i förhandlingarna med moderaterna. Om detta gäller även kravet på att Danderyd skall ha endast ett halvt kommunalråd, stora besparingar på administrationen och att alla viceordförandeposter skall tillfalla oppositionspartier är oklart - kanske har centerpartiet fått ge avkall på dessa tidigare oavvisliga krav.
Sammansättningen i kommunstyrelsen blir nu 10 m-c-kd, 2 fp och 1 s/mp.
 
Om centerpartiet tilldelas några framstående poster är i skrivande stund oklart. Folkpartiet har tidigare erbjudit centerpartiet ordförandeposten i kommunstyrelsen, ett beslut som haft stöd hos socialdemokraterna och milöjpartiet.
Den viktigaste konsekvensen av centerpartiets stöd till moderaterna är att m/kd får ensam majoritet i alla styrelse, inklusive kommunstyrelsen, trots att partierna i fullmäktige endast har 22 mandat av 45. För majoritet behövs ytterligare en röst, och nu har m/kd försäkrat sig om stöd i fyra år från de tio centerpartisterna.

Kommunalråd bli Olle Reicheberg (m).
Folkpartiet, som gick fram 4 procent i valet 2010 och fick åtta mandat mot tidigare sex, kommer att fortsätta som oppositionsparti."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar