måndag 2 juli 2012

1 juli: Waxholms fästning


Byggnad som en gång utöste berömt skratt
Igår - lördag - var det trädgårdsfest för sonen, släkt och vänner och med trevligt tal inte minst av min gode vän från Rönninge P O Lindberg.
   Läs gärna hans hustru Margaretas hemsida för övrigt, http://www.margaretalindberg.se/ .
   Tänk vilken utbildningsrevolutionen vi genomgår - snart är vi, i syfte att rusta oss för framtiden, tillbaka i den tradition som en gång fanns, med särskilda informatorer, i dag finns det dessbättre massor av föräldrar som ser god bildning och utbildning som den bästa investering de kan ge sina barn inför framtiden.
Kulor - men utan krut. Hur många?
(Svar finns mot slutet)

 Eller - ungefär - som min framlidna mamma skrev (1982) om sitt föräldrahem: Utbildning var den bästa investering som föräldrarna kunde ge sina (fem) barn, inte pengar, makt eller rikedom.
Ständigt beredd - en 16-pundare, tror jag
  Denna dag åker vi emellertid till Vaxholm i syfte att inta Waxholms fästning. Det lyckas bättre än då ryssarna misslyckades att bryta sig in och förstöra Stockholm för ungefär 200 år sedan, fästningen är dock ännu äldre men stod inte färdig förrän 1863 - då den var hopplöst föråldrad.
  Och ni vet ju att den tyske generalen Helmuth von Moltke (1800-1891) bara lär ha skrattat två gånger i sittt liv: När hans svärmor dog och då han såg Waxholms fästning ...
  (Jag kan inte garantera sanningshalten, men visst är det en god historia!)

Vid sidan av fästningen det mest kända bygget i Vaxholm:
Waxholms hotell

  Vaxholms fästning eller Vaxholms kastell är numera uttjänt som befästningsverk men redan 1548 uppfördes den första anläggningen, 1604 tillkom ytterligare förstärkningar, vid riksdagen i Västerås 1744 - ni minns väl den? - såg Gustav Vasa till att genomdriva ordentliga förstärkningar av vårt försvar inklusive inseglingsmöjligheterna till Stockholm eller om man så vill möjligheterna att stoppa främmande armador till Stockholm.

  1833 påbörjades en total ombyggnad som kom att ge fästningen dess nuvarande utseende men sedan 1935 är Vaxholms fästning ett statligt byggnadsminne.
  Det är fint väder och intressant att gå omkring i den ständigt under reparation varande byggnaden. En sak skulle jag emellertid önska mig: Bättre underhåll av (ofta obefintliga) beskrivningarna av vad det är för kanoner och annat som finns utställda. Skärpning!
  (Rätt svar: 91 kulor, dvs 1+4+9+16+25+36)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar