torsdag 12 juli 2012

12 juli: Ekot från Dagens eko


Mörket sänker sig över Sverige och det är regeringens fel. Ändå kan man mitt i mörket finna en liten, liten strimma av hopp, tittar i vattnet, skall ni se ...
Foto: Gunnar Andrén

Det är eländigt i Sverige.
  Och det är regeringens fel.
  Från översvämningarna i delar av Småland till att antalet myndigheter inte minskat antalet anställda som förutskickades 206.
  Efter att ha lyssnat till kvart i fem-versionen av Dagens eko förstår jag hur det är ställt i vårt land.
  Först rapporteras att Siv Holma (v) i trafikutskottet KU-anmält regeringen för försäljningen av delar av Svensk Bilprovning till ett företag vars ägare visat sig ha anknytningar till Cypern, landet där det går tretton av rika ryssar på dussinet och bolagsskatten är 10 procent mot Sveriges 26,3.
  Vi borde få höra ett reportage om den skadliga bolagsskattens höjd som gör att företag flyttar utomlands. Holma har rätt: Det vore bättre om villkoren för företagande vore i världsklass - fast det inte det hon tycker, förstår jag.
  Så är det tillsättningen av försvarsberedningen. - För sent, anser Peter Hultkvist (s), ordförande i försvarsberedningen. Peter är en genuin politiker (s) och man kan lita på honom: Om det så vore i sömnen kan man lita på att han kritiserar regeringen (fast det var en smula svårt, minns jag, när socialdemokraternas dåvarande ledare ville sända marinsoldater till flygstyrkan till Libyen ...)
  På en punkt vill jag gärna dock ge Peter en stor eloge: Han är, likt mig, övertygad om att via politiken kan man förbättra levnadsvillkoren för många människor - att vi sedan är oense om många medel hör till saken.
  Försvarsministern Karin Enström (m) får pliktskyldigt försvara sig och argumentera mot kritiken. Resultat: 5-0 till Peter.
  Därpå i Ekot är det Wiwi-Anne Johansson (v) som anser att regeringen sköter en sak förskräckligt dåligt, eftersom den följer riksdagens beslut och inte vänsterpartiets förslag - som inte är klart om det finns något.
  Slutligen kommer så den kloke Tomas Eneroth (s) och aktualiserar ett socialförsäkringsproblem som förmodligen är reellt, vi upplyses också om att socialförsäkringsminister Ulf Kristensson (m) - för dagen på semester - inte vill kommentera.
   Men Eneroth skiljer sig från övriga kritiker genom att önska att regeringen skall lösa det problem som aktualiserats, en intressant vinkel som antyder att det inte finns någon helt given lösning på problemet, inte ovanligt i socialförsäkringssammanhang.
  Men slutsatsen är enkel: Det är eländigt i Sverige.
  Om något skall tilläggas är det att det varit en svår olycka i Mont Blanc med nio döda och att det varit en än värre katastrof i Nigeria med uppskattningsvis 100 döda.
  Men vem bryr sig när det är så eländigt i Sverige och allt är regeringens fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar