onsdag 4 juli 2012

4 juli Reinfeldts känga

Alla som ville kunde höra hur statsministern i går i Almedalen valde att ge folkpartiets förslag om språktest för att få svenskt medborgarskap - inte arbete alltså! - en känga. Man skulle också kunna säga att statsministern sällade sig till dem som genom att medvetet misstolka förslaget väljer den lätta opportunismens väg.
  Uppriktigt sagt: Väl bekomme!
  Jag minns 2002 - då förslaget (jag var på Gränsö och hörde som en av cirka 15 personer hur TT:s Lars Larsson ställde frågan vad detta var för något till Lars Leijonborg som hänvisade till dåvarande partisekreteraren Johan Pehrson som också fanns i rummet vad det stod i fp-rapporten, det var ju en bisak, arbete och utbildning  till dem som kommer till Sverige var då som nu huvudfrågan) - presenterades.
   Och det var att bortsett från nordiska medborgare där andra regler gäller skall den som vill bli svensk medborgare fortare än normalt kunna påskynda detta genom att frivilligt välja att genomgå ett språk- och kunskapstest för att får sitt svenska medborgarskap.
  Jag tycker fortfarande att detta förslag, som stämmer överens med vad Sverige har haft och många länder har för att vinna deras medborgarskap, är förnuftigt. Det är alltså inget villkor utan ett erbjudande.
  (Men debatten - liksom statsministerns sätt att tala - kräver att det misstolkas.
  Historiens dom kommer att fällas över dem som raljerar över förslaget.
  Vad är det för fel att man själv kan påskynda tina ensk medborgare genom att lära sig om Sverige och det språk som talas här? Vill andra förhindra språkinlärning, skulle man kunna replikera.)
  Jag är inte imponerad av dem som väljer att skoja med en så viktig sak för många av dem som kämpar för att bättre komma in i det svenska samhället.

1 kommentar:

  1. "Vad är det för fel att man själv kan påskynda tina ensk medborgare genom att lära sig om Sverige och det språk som talas här? "

    tina ensk , Lär dig fikonspråket via Astrid Lindgren, så blir du schwensk genast

    SvaraRadera