söndag 27 oktober 2013

10 oktober 2013: Kommunalskatteutjämning i Norrtälje

Anders Fransson (fp), företagare från Singö, och Hans
 Andersson, bonde från Rimbo, i Norrtälje kommunalhus
Från Södertuna utanför Gnesta och konferensen om framtidens medielanskap reser jag via riksdagen till Norrtälje.
  Ämnet för dagen är den kommunala skatteutjämningen.
  Diskussionsämnet är evigt - men nu har regeringen kommit med ett förslag som i praktiken kommer att klubbas utan ändringar den 4 december.
  Det är viktigt att kommunerna vet vad som gäller. Socialdemokraterna har länge grymtat - men när det nu kommer till kritan har man inte mer pengar till kommunerna än andra partier, ja, vänsterpartiet har förstås mer men det beror på att man dels höjer skatterna på arbete mycket mer, dels har en egen sedelpress som tillåts gå för fullt.
Kulturens väktare framför andra i Norrtälje: Lennart Jansson 

Robert Pettersson, framtidsman
(fp) som har rötter inom centerpartiet

Birgitta Sämskar (fp)
Från Södertuna slott - som ligger inte långt från Gnesta om någon undrar - far jag via riksdagen till Norrtälje. Jag möter Hans Andersson, bonde från Rimbo, och en rad andra liberala vänner. På dagordningen står utöver alla de kommunstyrelse- och fullmäktigeärenden som är aktuella också den kommunala skatteutjämningen.
  Det som därefter inträffat är att varje kommun, beroende på utgångspunkt, kan se sig som förlorare i något avseende. Norrtälje har dock ganska svårt att göra så, eftersom - denna gång är bäst att tilllägga - flera små förändringar gått kommunens väg och man får för 2014 ett tillskott på 75 miljoner kr.
  Det räcker faktiskt till att sänka kommunalskatten med 20 öre. Jag tycker det är klokt och bra att man kan göra så, att


socialdemokraterna och vänsterpartiet med stöd av miljöpartiet aldrig vill sänka skatter utan att låta politiker gräva djupare och djupare i folks fickor vet vi.
  För Norrtälje gäller särskilt, eftersom kommunen har flest fritidsbostäder i landet, över 15.000! - näst flest har Värmdö med cirka 4.000 - att intäkterna från den nya fastighetsbeskattningen ökar år från år, om man bortser från en del avräkningar som går tillbaka till 2008/2009 får kommunen nu in cirka 130 miljoner kr/år i kommunala fastighetsskatter.
  Att vänsterpartiet anser att det är orättvist att Norrtäljes kommunala politiker får ta hand om dessa avgifter, det vet vi.
  Men varför vill socialdemokraterna och miljöpartiet skruva tillbaka den ordning som nu visat så välförankrad att dödare politisk fråga än fastighetsskatten får man leta efter!

Det nya system, som egentligen är vare sig ett system eller nytt, vad som skett är att den utredning jag satt i fram till 29 april 2011, gjorde lite små förändringar i det system som sjösattes 1995 sedan dåvarande statssekreteraren i finansdepartementet Kjell-Åke Henmark, aktiv i Malmöhus läns landsting (samtidigt som min 1991 framlidna mor för övrigt) kommit med ganska radikala ändringsförslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar