söndag 27 oktober 2013

9 oktober 2013: Till Södertuna slott

Södertuna slott
Tänk så många slott vi har i Sverige!
  Fast jag vill inte flytta till något av dem.
  Häromdagen var jag på Haga slott utanför Enköping, en gång ritat av Nicodemus Tessin d.ä. Denna dag åker jag till Eskilstunakurirens Stiftelse som skall ha sin årliga höstkonferens, denna gång förlagd till Södertuna slott. Jag skall strax återkomma till den viktiga tidningskonferensen.
  Men först något om Södertuna slott.
  Det är nämligen värt ett besök.
  Här om dess historia, hämtat från Slottets egen beskrivning, jag hoppas att den är sann:
  Miljön kring Södertuna Slott är fylld av lämningar från skilda tider i Sveriges historia. Man har funnit lämningar från järnåldern, men troligen bodde folk här redan tidigare. Naturen med de många sjöarna och skyddande vikar och holmar gjorde det till lämpliga boplatser.
  Fram på 1300-talet började det svenska riket ta form och här vid Frösjöns strand grundades en sätesgård, som vid denna tid kallades Wad, efter det vadställe som fanns i trakten.
  Den förste kände ägaren var riddaren Karl Niklisson Färla, som vi nu kanske minns bäst för hans våldsamma död. 1381 blev Färla dräpt av dåtidens rikaste man, riksdrotsen Bo Jonsson Grip, mitt framför högaltaret i Franciskaner-kyrkan (nuvarande Riddarholmskyrkan) i Stockholm.
  Grip kastade skulden på den dräpte, fick inget straff, och fick då också överta alla Färlas gårdar.
  Under 1400-talet fick släkten dock tillbaka Wad igen.
  Den medeltida gården hade tjocka murar och låg väl skyddad ute på en holme, så som så många andra stormäns gårdar under denna våldsamma tid fungerade den både som försvarsanläggning och gård.
Slottsallén
 
Men, som dråpet på Färla visar, hjälpte inte ens tjocka murar mot alla faror.
  1300-talet var också en tid när kristendomen hade fått ordentligt fotfäste i Sverige och sägner berättar att det funnits ett munkkloster här på platsen. Vem vet, kanske gömmer slottets tjocka källarmurar lämningar av en frommare historia än stormännens intriger.
  I slottets källare fanns underjordiska, hemliga gångar från medeltiden.
  Under 1600-talet rasade 30-åriga kriget (1618-48) och alla pengar kronan får in går till att försörja de stora arméerna. Många adelsmän förlänas därför gårdar som betalning för deras insatser under krigen.
  1646, när drottning Kristina regerar, byter Claes Stiernsköld till sig Wad från kronan.
  Familjen ägde också gården Tuna, ett par kilometer därifrån, och den fick naturligtvis namnet Norrtuna och Wad fick namnet Södertuna.
  Efter Stiernsköld död 1665 tillföll gården hans måg Gustaf Adolf Sparre som redan 1676 sålde den vidare till landshövdingen och friherren Erik Lovisin.
  I dennes släkt fanns gården därpå i drygt hundra år.
  Under 1700-talet förvandlades den gamla medeltidsgården till 1700-talsslottet Södertuna.
  Dagens huvudbyggnad är till stora delar det slott som släkten Lovisin skapade, med några justeringar under årens lopp, bl.a. under 1820-talet.
  Sedan började en epok 1891 med Ebba von Hallwyl, dotterdotter till Johanna Kempe. Ebba von Hallwyll fick Södertuna slott i gåva. Hon var vid denna tidpunkt gift med löjtnant Willhelm von Eckermann.
  Paret anlitade arkitekten Isac Gustav Clason - för övrigt skapare av Nordiska museet, titta på arkitekturen! - som moderniserade både inom- och utomhus.
  Pilastrar och festoner tillkom och också barocklanterninen på taket.
  De pampiga rokokodörrarna, med Ebbas och Wilhelms släktvapen tillkom också.
  De stora gårdarna fungerade som företag - men eftersom Wilhelm ofta arbetade för drottning Viktoria och tillbringade mycket av sin tid utomlands, var det Ebba som hade största ansvaret för verksamheten.
  Slottets arbetare och arrendatorer fick sina bostäder upprustade och till djuren byggdes stall och ladugårdar.
   Slottet avstyckades 1985 då familjen Eckermann beslutade sig att sälja slottet med tillhörande park.
  De nya ägarna blev Marit och Arve Farestveit som tillsammans med ytterligare ett par norska investerare gjorde om det vackra slottet till ett förstklassigt hotell.
  Södertuna Slott invigdes som hotell i augusti 1986 av prinsessan Christina.
  Den 31 augusti 2007 sålde familjen Farestveit slottet till Familjen Åström.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar