onsdag 14 maj 2014

15 april 2014: Grafikens (nedbrunna) hus i Mariefred

Långa interpellationsdebatter, jag deltar i den om Grafikens hus i Mariefred, nedbrunnet natten till den 16 mars 2014:
"Herr talman!
Det är viktigt att skilja mellan olyckor och katastrofer. Branden i Grafikens hus i Mariefred har karaktären av katastrof, för det är oersättliga värden som har gått till spillo.
  Det är ungefär 8 000 grafiska verk det handlar om.
  Bland dem kan nämnas mellan 500 och 600 originalverk av Carl Fredrik Reuterswärd.
  De är i praktiken oersättliga.

Den här frågan, som jag tycker är väldigt viktig att diskutera även i Sveriges riksdag, sönderfaller egentligen i två delar.
  Den ena delen handlar just om Grafikens Hus i Mariefred.
  Den andra handlar om något annat, nämligen om brandskyddet för olika kulturella minnesmärken, fastigheter och så vidare. Det är en annan fråga, men den är väldigt viktig i det här sammanhanget, för detta är nog inte den sista brand som förstör oersättliga värden.

Detta är något som man från departementet, Riksantikvarieämbetet och Fastighetsverket, som ju äger många av dessa fastigheter, måste se över.
  Risken är annars att alla anslag kommer att gå till verksamheter.
  Det är i och för sig bra med goda verksamheter, men skyddet av byggnader får inte negligeras.

Som kulturministern vet har jag suttit tio år i Drottningholmsteaterns styrelse. Där var bevarandet av byggnaden en av de två delar vi hade – verksamheten var den andra.
  Skyddet av byggnaden är oerhört viktigt.
  Jag ser till min glädje att vice ordföranden i kulturutskottet Ulf Nilsson (fp), som har varit med mig där ute, sitter här. Vi kunde notera att byggnaden från 1766 befann sig i gott skick när vi var där i alla fall.

Man kan ställa stora krav på staten i många sammanhang, men det som har skett i Mariefred nu visar vilken oerhörd betydelse ett enskilt engagemang har.
   Det handlar om bidrag från olika medlemmar och lokala aktörer – Regionförbundet Sörmland har gett bidrag om 200 000 kronor, och Strängnäs kommun har anslagit 400 000 kronor för treårsperioden.
   Den insamling som Strengnäs Tidning och Eskilstuna-Kuriren har startat är väldigt viktig.
  Den har inbringat bortåt 100 000 kronor ytterligare.
  Detta är naturligtvis en liten del, men det är viktigt som markering av att det behövs väldigt många som engagerar sig för att just den verksamheten ska få fortsätta.
  Det är ju inte byggnaden utan den verksamhet som Grafikens Hus företräder som är det viktiga i längden. Där håller jag gärna med Hans Ekström (s) och statsrådet Lena Adelsohn-Liljeroth (m) om att byggnaden i Mariefred har spelat en väldigt stor roll för att vi har kunnat föra upp den grafiska verksamheten till den nivå man nu har.

Jag är glad över att kunna säga att verksamheten under alla omständigheter kommer att kunna fortsätta.    Men det är klart att det behövs olika insatser här.
   Jag skulle särskilt vilja fråga statsrådet om brandskyddet för olika kulturella ändamål i framtiden.
   Det är en fråga som aktualiseras genom den här katastrofen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar