fredag 3 januari 2014

2 januari 2014: En ny mutskandal (?)

Så har det då uppdagats. i Grekland, att en hög numera f.d. grekisk departementstjänsteman i försvarsdepartementet där - kanske överraskar det vissa att ett sådant finns men varför skall inte Grekland ha ett försvarsdepartement när Schweiz har, eller har haft, ett marinministerium - visat sig ha motsvarande 100 miljoner kr på utländska konton.
   Man får åtminstone hoppas att pengarna nu kommer tillbaka till Grekland.
   En del av pengarna, (240.000 euro) eller 2 procent - och det är mycket - uppges komma från en affär där ett svenskt företag, Ericsson Microwave som varit expert på export av radar- och luftförsvarssystem - uppges ha mutat tjänstemannen, vars samvete tycks ha varit rymligt.
  Jag erinrar mig i sammanhanget att alldeles nyligen ingick en förlikning i ett liknande fall (20 november 2013). Det var tyskägnda teknikföretaget Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång som ingick förlikning angående mutbrott vid en domstol i Schweiz. Totalt ska företaget betala 71 miljoner kronor i bötesavgifter. Bakgrunden var att företaget åren 2004-2006 mutade styrelseledamöter i ett ryskt statligt (!)   gasföretag för att få ett kontrakt på att förse en gasledning med gasturbiner som transporterar gas från Ryssland till Europa.
  Världen är inte som den borde vara.
  Jag håller med både Peter Rådberg (mp) och Allan Widman (fp) som anser att detta aldrig kan accepteras.
  Men det som är mutor är också, vad vi än anser om det saken i värt mutrena land, provisioner och agentmetoder som tillhör försäljningen.
  Nej, detta är oacceptabelt. Vi skall inte godta det.
  Men vi skall samtidigt vara medvetna om att i affärer är mycket som vi själva privatmoraliskt absolut inte tillåter oss att ens tänka internationellt moraliskt accepterat.
  Och hur är det med finansieringen via stater, Kina, USA, Sydkorea (varven), Frankrike, ja, även Sverige - med förmånliga krediter som ytterst skattebetalarna står för och som redovisas tydligt i vår svenska budget?
  Mutor? Försäljningsöverenskommelser?
  Vad vore Ericsson, Saab och vad det vara månde utan exportstöd?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar