lördag 22 mars 2014

19 mars 2014: Kvittningsman för dagen

Kvittningssystemet i riksdagen är en utmärkt institution.
  Det går till så att när ledamöter behöver vara på andra platser än i riksdagen trots att det skall voteras i riksdagen - riksdagsledamöter skall alltid vara på två platser samtidigt, dels hemma, på resa, hålla föredrag eller i alla fall någon-annan-stans-hos-väljarna, dels i riksdagen och då helst sitta i kammaren för att inför TV-kamererna synas att man är på plats - gör man i förväg upp om att en ledamot som tänker rösta ja, kvittas mot en som tänker rösta nej.
  Nästan alltid följer det blockgränsen, sverigedemokraterna - som ju vill utgöra ett tredje block (om nu ett ensamt parti kan vara det) är arga för att man står utanför.
  Men det är deras val, inte andra partiers - fast de gärna vill framställa det som så. Martyrskap går likt zebrans ränder aldrig ur.
  Denna dag är jag kvittningsvikarie för Christer Winbäck och Emma Carlsson Löfdahl.
  Kvittningsmännen, de flesta kvinnor, samlas 4-5 minuter före voteringen och under ledning av Kurt Kvarnström (s) - som har lista med sig - ser man vilka som är utkvittade.
  Folkpartiet har sent bett om att partisekreteraren Nina Larsson skall kvittas ut, det är inga problem, socialdemokraterna vill egentligen ha ännu fler utkvittade - och i sista minuten kvittas Gustaf Blix (m) ut av moderaternas kvittningskvinna Cecilia Magnusson i Göteborg mot en frånvarande socialdemokrat.
  Nej, det är inte Håkan Juholt eller förre partisekreteraren Baylan, de är oftast utkvittade tidigt.
  Det blir jämnt fördelat, 46 borta: 23 från Allianspartierna, 23 från de Rödgröna - sverigedemokraterna struntar man i, de kör sitt eget lopp, hur många närvarande de har spelar i grunden ingen roll om de inte är 19 eller 20 av totalt 20 som förenar sig med socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.
  Det kan vara svårt att förstå - men medierapporteringen blir helt befängd när man säger att sverigdemokraterna röstar med alliansen: De kan rösta hur som helst, till exempel på sina egna förslag (om man har några) och då blir det ändå alliansen som vinner eftersom man har 173 röster mot s-blockets 156.
  Så börjar det voteras:
  49 frånvarande, alltså har tre av de 20 sverigdemokraterna inte infunnit sig, det är 15 procent av deras riksdagsgrupp.
  När skrevs det senaste om sverigdemokraternas stora frånvaro i riksdagen?
  49 frånvarande.
  49 frånvarande.
  49 frånvarande.
  - 50 frånvarande!
  - Nu var det någon som somnade igen, säger jag högt så alla hör.
  Sovandet fortgår. 50 frånvarande.
  - 49.
  -Nu har han vaknat. Så dags!
  Efteråter hämtar jag voteringslistor. Där kan man efter viss möda kartlägga vem som slumrade till. Mig intresserar bara en sak: Var det en folkpartist?
  Svaret är nej. De andra partierna får klara sitt bäst de vill.
  Att vara kvittningsman är inte roligt men viktigt. En del av demokratin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar