söndag 29 augusti 2010

24 aug: Ekonomidebatt i TV

Ekonomidebatten i TV1 kämpar mot Fångarna på fortet i TV4. Utgången är given: Fångarna ses av 1,7 milj tittare, ekonomidebatten av 700 000.
Illa? Nej. Underhållning slår allvar.
Jag väljer dock ekonomidebatten.

Bästa replik: Carl B Hamilton: Slappna av! Du säger att du är trött, Ulla (Andersson, v).
Vi förstår det.
Anders Borg något blekare än väntat. Mikaela Valtersson pratade mest och fick minst sagt. Hon sitter mitt emot mig i finansutskottet när jag tjänstgör där - fast i dag var det ingen alls från miljöpartiet på plats - och är mer följsam mot socialdemokraterna och framför allt vänsterpartiet än som är klokt.

Det märker jag denna kväll tydligt i TV-debatten. Hela vänsterretoriken brukas. Mikaela Valtersson - misstänker jag - inser naturligtvis att mycket av det som ministären Reinfeldt gjort på ekonomins område, fungerat väl. Men hon fångas så av sin oppositionsroll att hon bara pratar fördelningspolitik och likt vänsterpartiet inte uppfattat att det trots allt är 90 procent av de yrkesverksamma som har sysselsättning, som anser att deras slit bör belönas rent pekuniärt. Jag anser att miljöpartiet är i otakt med verkligheten i den ekonomiska politiken - det enda som möjligen varit klokt senaste året är språkröret Maria Wetterstrands totala tystnad vad gällde Saabs framtid; kanske var det för att hon ogillar bilar, jag vet inte, men hon överlät åt andra att kritisera regeringens Saab-handläggning, den som visat sig var så utomordentligt framgångsrik. Det konkursade bolaget lever och aktieägarna i USA fick ta smällen (och inga svenska skattepengar som Lars Ohly ville).
Åter till ekonomidebatten:
Thomas Östros (s) var bäst - på att svara på annat än de frågor som ställdes. Han tar alltid på sig partirocken när han debatterar ekonomi, aldrig sin utmärkt snygga nationalekonomklädsel. Därför hamnar han också fel alltför ofta - särskilt vad gäller kommunerna: De får ju nu allt mer skattepengar från människors arbete, slipper vara mer bidragsberoende. Hur har Östros tänkt när han ställt upp på det särintresse som den offentliga sektorn - något helt annat än välfärdspolitiken - utgör?
Carl B Hamilton: Fyra stjärnor, särskilt för envist fasthållande vid att vi måste satsa på ekonomiska drivkrafter.
Anders Borg (m) och Thomas Östros (s): treor, med starkt plus för Anders Borg, minus för Thomas Östros.
Ulla Andersson (v), Stefan Attefall (kd): tvåor, hamnar offside båda.
Roger Tiefense: tyvärr bara en stjärna, Roger är kunnig och klok men blir blek i debatterna.
Mikaela Valterson (mp): Se ovan
Ovan.

Men så här: Tre stjärnor för framförande och intensitet. Men också två-tre stjärnor minus för illa dold popolism och intensivt blundande för den ekonomiska politikens framgångar. Det är ju ingen tillfällighet att Sverige har Europas starkaste statsfinanser.
Och vill man som miljöpartiet driva en aktiv miljöpolittik, då kan man inte plottra bort resurser på ditten och datten och med fel vänner dessutom som miljöpartiet vill.
Faktiskt: Bryt upp! Byt sida! Snart är det för sent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar