måndag 9 augusti 2010

8 aug: Jan Björklund i Marstrand

Jan Björklund vid söndagens möte i Societetshuset i Marstrand inför fullsatt sal - och många företrädare för medierna. Efter åts det traditionsenligt Smögenräkor, så många man ville och orkade - var och en fick betala själv förstås enligt modellen/TINSTAAFL, There's no such thing as a free lunch. Foto: Gunnar Andrén
Redan den liberale partiledaren C.G. Ekman talade på 1930-talet i valrörelserna i Marstrand. På 1980-talet återupptogs traditionen av Bengt Westerberg och sedan dess har Lars Leijonborg och Jan Björklund varit trogna gäster.
Söndagens Marstrands tal var Jan Björklunds tredje, 2008, 2009 och 2010.
Han börjde med ekonomin och jämförde dels med andra länders hantering av den ekonomiska krisen, dels med de förslag som 2008 kom från Mona Sahlin och Thomas Östros och för att inte tala om den osannolikt slösaktige Lars Ohly, som ville att svenska skattebetalare skulle stå för Generall Motors aktieägares usla affärer.
(Det ville han säkert inte, men med hela sin ekonomiska kunskap kom han likväl fram till detta, miljöpartisterna har ju varit osedvanligt tysta om Saab och Volvo, det partiet vill ju att dessa företag skall göra annat än bilar.)
Man kan väl säga att den ekonomiska ridån sänktes för dessa partier.
Björklund fortsatte sedan med globaliseringen och jämförde med hur det var under hans egen, allt mer avlägsna, ungdom i Skene. Då skulle Sverige ge stöd till olika länder. Nu ägs Volvo av Geely i Kina.
Så tog han upp Ylva Johansson skolpolitiska ambitioner, och citerade denna skoltalesman från 1980- och 1990-talen, först som vpk-are, sedan som socialdemokrat. Et långt citat om visioner lät som just det flum i skolan vi är på väg att bli av med.
Ylva Johansson vill säkert åter att hennes visioner skall bli verklighet.
- Men jag säger till Sveriges elever: Akta er.
Mycket annat avhandlades också, miljö, pensionärernas situation och mycket annat.
Det som pressen kommer att skriva om, negativt förstås, är att Björklund nu hade ytterligare ett förslag för hur även de elever som är särskilt bråkiga skall fås att lyckas bättre i skolan.
Till alla de som kritiserar detta förslag, om att föräldrarna skall medverka i skolan, vill jag säga:
- Vad är era egna förslag? Utan minsta tvång inblandat?
Slutbetyg för Jan Björklund:: Som i Visby: Fyra liberala stjärnor av fem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar