söndag 11 november 2012

10 nov: Folkpartiets konferens i Stockholm



Landskrona straxt efter Öresundsvarvets hesa signal som betydde att jobbet är slut för för dagen
- tusentals anställda cyklar hem hem, bilden (uppenbart efter högertrafikomläggningen
den 3 september 1967)  från sent 1960- eller 1970-tal: Det är en välmående industristad som
styrs av socialdemokraterna - som inte ser förändringen blåsa in över Sverige och Landskrona
 Efter inledningstal av förbundsordföranden Erik Ullenhag, som talar om de utmaningar som ligger framför oss (coh då inte bara liberaler utan alla svenskar, här gäller det att ha verktygslåda och inte blunda) kommer

Torkild Strandberg på folkpartiets föreningskonferens
kommunstyrelsens ordförande i Landskrona Torkild Strandberg (fp) och berättar om hur den stad han är född i och älskar sakta med säkert håller på att bryta en 35-årig nedgångsperiod alla nuvarande mindre

Gruppöverläggningar: Här företrädare från Södertälje (Sando),
 Täby (Ewa Wittbo), Botkyrka (Lars Johansson), Salem
och Upplands Bro
goda omen till trots. Det beror på en politikomläggning, initerad i början av 1990-talet - det verkar som om övriga partier inte förstått vad som hänt, vad som behövs, vad som måste göras, vad som håller på att hända: Landskrona håller, trots alla svårigheter, på att lyfta sig, till följd av att förändringens vind nyttjas, inte ses som ett problem.
  Vad som inte kan läsas i offentliga dokument är hur en förening, folkpartiet, i stark medvetenhet om vad Landskrona behövde och hur stadens invånare måste fås att medverka i en förändring som skulle göras av dem själva, inte av staten eller någon annan - den socialdemokratiska modellen under decennier - tog tag i det strategiska att kommunicera behovet av förändring med medborgarna.

Håkan Lind, talare och sedan den 8 no-
vember 2012 dessutom stolt morfar!

  Nu leder folkpartiet kommunen: från två till femton fullmäktigemandat, en f.d. vänsterpartist är fullmäktiges vice ordförande (fp), den tidigare moderata kommunstyrelsens ordförande har blivit folkpartist och varit byggnadsnämndens ordförande, en socialdemokratisk fullmäktigeledamot sitter nu som fp-ledamot åter i fullmäktige. Det är ingen slump, det är den medvetna politikens resultat - samt att det liberala budskapet, att alla föräldrar vill sina barns framgång, att brott inte skall löna sig, att man skall känna sig trygg i Landskrona, att näringslivet måste  förnyas, att skolorna skall vara bra, barnomsorgen utbyggd och miljön förbättras, är saker som vägleder politiken.
  Folkpartiet i Landskrona har gått från 50-talet medlemmar till cirka 250 under tio år.
  Sedan talar Håkan Lindh, oppositionsråd i Skellefteå, på samma tema fast från en annan utgångspunkt: Öppna nomineringar, av de stora partierna - socialdemokraterna och moderaterna - föraktade och av övriga förlöjligade.
  Men resultatet under femton år: Många nya förtroendevalda (fp) och att folkpartiet har gått från att vara det minsta partiet i Skellefteå till att bli det största oppositionspartiet, socialdemokraterna har man ännu inte rått på men fortsätter socialdemokraterna som hittills att blunda för verkligheten och att slösa med skattebetalarnas pengar kan den dagen komma då öppenhet i politiken slår makt. Och det är inte socialdemokraterna som har makten på valdagen: den har väljarna ensamrätt på!
  En bra konferens!
  Inspirerande.
  En folkrörelse som rör på sig (till skillnad från betonghäckar byggd på ombudstänkande - om man ens tänker!



1 kommentar: