lördag 17 november 2012

16 nov: Efter EU-nämnden: Bäst i klassen (s))

Vid EU-nämndens sammanträde redogjorde i dag (16 nov) EU-ministern Birgitta Ohlsson (fp) för situationen inför de slutförhandlingar om EU-budgeten 2014-2020 som skall slutförhandlas vid stats- och regeringschefernas möte i Bryssel den 22 november.
  EU-nämnden har tidigare blivit väl informerad om de problem som finns - via statsrådet samt de två statssekreterarena Has Lindberg (m) och Hans Lindblad (m) - och vilken ståndpunkt Sverige intar, med viktigaste kravet sänkt ram totalt samt fortsatt svensk avgiftsrabatt.
  Nu säger vice ordföranden i EU-nämnden Marie Granlund till TT att "Sverige håller på att schabbla bort ett bra resultat i förhandlingarna".
  Vad hon grundar detta på är okänt och ingenting som blivit bekant i EU-nämnden.
  Vsd hon glömmer att berätta för TT är ju också att Sverige tagit initiativ till en rad möten med vad som på det vackra EU-språket kallas likemindes - möten som äger rum på Sveriges EU-beskickning vid Luxemburgträdgården i Bryssel.
  Detta vet Marie Granlund men det passar illa det budskap hon vill förmedla:
  - De har varit osedvanligt oskickliga förhandlare (från Sverige), säger Grandlund till TT - och det vill ju inte säga litet när man vet att Bosse Ringholm (s) både som finansminister (s) företrätt Sverige med förödande resultat i bland annat alkoholinförselfrågor och som vice statsminister varit EU-samordningsminister, låt vara att han då inte ens brydde sig om att åka till Bryssel (men väl Porto för att se Sverige spela fotboll).
  - Det förslag som lämnas nu, där den svenska avgiften går upp drastiskt, är inte OK, nu måste man börjar jobba på allvar och bilda allianser så att vår medlemsavgift kan vara intakt, säger Granlund.
   Konsten att slå in öppna dörrar har här fått en ny dimension.
   Men vad göras skall är redan gjort och nu bör alltså nya saker göras.
   Vad göra? Jo, vi borde nog sända Marie Granlund med all sin sakkunskap som chefsförhandlare (möjligen med Bosse Ringholm som sakkunnigt biträde, han vet ju hur man inte skall göra). Det hade säkert gått alldeles utmärkt, ja, jag talar inte om för vem.
  Eller som Palme sade:
  - Snus är snus om än i gyllene dosor.
  En sak kan man dock vara säker på:
  Socialdemokraterna är alltid bäst i klassen - och allra, allra bäst på träning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar