söndag 25 november 2012

25 nov: Så var det 1949 ... (Fp-historia i Danderyd)

Kanske har inte alla tillgång till eller ens läst Folkpartiets i Danderyds verksamhetsberättelse för 1949?
  Åt somt kan man le i dag, men jag - eftersom jag har den tillgänglig i mitt lilla historiearkiv - vill gärna återge den in extenso som tidsdokument.
  Håll till godo!
 - - - - -
FOLKPARTIET i Danderyd


Verksamhetsberättelse för 13:e arbetsåret 1949
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Folkpartiet i Danderyd har under året visat stor livaktighet och flera nya betydelsefulla initiativ har tagits. Verksamheten har delvis omorganiserats. Sålunda har fungerat 2 sektionsstyrelser, en för norra valdistriktet och en för södra valdistriktet, vardera bestående av 5 ledamöter. den gemensamma styrelsen - huvudstyrelsen - har varit sammansatt av 3 personer ur styrlese för södra distriktet och 2 ur styrelsen för det notta. Huvudstyrelsens ordförande har haft säte och stämma även i sektionsstyrelserna. Arbetet inom sektionsstyrelserna har resultarat i intensifierad medlemsvärvning och betydligt ökat partiarbete i flera avseenden, såsom offentliga diskussions- och propagandamöten, studieverksamhet mm.

Medlemsantalet har under året ökat med 57 och utgör vid årets slut 357 medlemmar.

Beträffande verksamheten inom norra sektionen kan nämnas, att styrelsen efter konstituering varit sammansatt på följande sätt: hr W Molitor, ordf, hr G Silén. vice ordf, hr M Lindberg sekr och hr Ragnar Rungner, klubbmästare. Övriga ledamöter har varit hr K G Lundén med hr G Burström och S Tillberg såsom suppleanter.

Den 21 mars höll sektionen ett första propagandamöte i Enebybergs Folkets hus, varvid riksdagsman Anders Olsson i Mora höll föredrag över ämet "För och emot Atlantpakten". Ett nytt möte hölls i Enebybergs Folkets hus i motten av oktober, varvid avsett att stimulera till medlemsvärvning och folkpartistisk aktiviet genom anordnadet av diskussion mellan folkpartistiskt och en socialdemokratisk galar över ämnet "Den politiska situationen". Folkparteits talesman vid detta tillfälle var riksdagsman Hjalmar Åhman.

I södra sektionen har hr Edgar Asplund varit ordf, hr Carl Skanne, vice ordf, hr Joel Mattsson, sekr och hr David Medeen, propagandachef. Övriga ledamöter ha varit fru Karin Burö-Johansson och hr Stig Lundskog med fru Britta Johannesson och hr Ivar Persson såsom suppleanter.

Huvudstyrelsen har haft följande sammansättning: hr Edgar Asplund, ordf, hr W Molitor, sekr och korresponderande sekr, fru Karin Burö-Johansson, kassör, hr Magnus Lindberg, vice sekr och hr David Medeen, propagandachef. Suppleanter har varit hrr G Silén, K G Lundin, R Rungner, S Lundskog och C Skanne. Revisorer ha varit hrr G Håkansson, och E Winqvist med hrr G Näsman och H Holmgren såsom suppleanter.

Den 22 april var ett lyckat vårsamkväm anordnat på Borgen. I det gedigna programmet ingick bl.a. föredrag av riksdagsman Daniel Wiklund. som talade över ämnet "Den bortglömda faktorn". Filmen "Människor i stad" visades och för den lättare underhållningen svara bl.a. Sångarklubben.

Höstsammankomsten hölls på folkpartiets dag den 18 september på Borgen. Ombudsman Bengt Jonsson gav då en orientering om folkpartiungdomens verksamhet. Ing. Edgar Asplund talade om det kommunala livet i Danderyd. Mellan lag från folkpartiavdelningarna från Sollentuna och Danderyd förekom frågesport, då vi fick tillfälle applådera våra gäster efter en knapp seger.

Under året har Sångarklubben under klubbmästaren Georg Håkanssons ledning varit i mycket livlig verksamhet. Sångövningar ha i regel förekommit 2 gånger i månaden. Vid alla våra sammankomster har Sångarklubben medverkar och frikostigt givit prov på sin förmåga. Under året har Sångarklubben fått flera erbjudanden att medverka i olika sammanhang. Vid Danderyds skeppslags landstingsvalkrets årsmöte på Lidingö-Brevik bidrog sålunda Sångarklubben att höja stämningen den vackra vårkvällen. Vid Borgens nyårsvaka medverkade medlemmar ur Sångarkören tillsammans med Danderyds kyrkokör under musikdir. Rut Ericssons ledning. Sångarklubben har säkerligen betytt mycket för hela vår verksamhet. Den har skapat kontakter och god gemenskap i våra strävanden.

Beträffande ungdomsverksamheten har en del förberedelser gjorts för att en sådan verksamhet skulle komma till stånd. Söndagen den 4 december inbjödos ett större antal ungdomar från både norra ocb södra distrikten till ett samkväm på Borgen. En av de stora händelserna torde därför vara, att vid detta samkväm beslöts, att en ungdomsförening skulle bildas. Vid detta tillfälle antecknade sig 12 ungdomar såsom medlemmar i denna verksamhet. Till interimsstyrelsen valdes då Lars Gustafsson, Lilly Andersson, Bertil Bengtsson, Märta Bergman, Eva Mårtensson och Maj Britt Pettersson. Denna ungdomsverksamhet är nu i full aktion och ett omväxlande program är uppgjort för vårsäsongen. Det finns stor anledning att vara glada för att denna ungdomsorganisation kommit igång, och vår förhoppning är, att folkpartirörelsen i vårt samhälle därigenom ytterligare skall stärkas.

En studiecirkel i ämet "Kommunalkännedom" har startats under året. Vid första tillfället voro 7 deltagare med och har antalet sedan ökats till 9. Ing. Edgar Asplund inledde cirkeln och talade om kommunalförvaltningens organisation i Danderyd, partiställning i fullmäktige, nämnder och styrelse. Kamrer Carl Skanne har inlett en sammankomst med att tala om vilka samhällsangelägenheter kommunen enligt lag har att ombesörja och besluta. Som cirkelledare fungerar hr Joel Mattsson. Det är av största vikt att så många som möjligt genom dylik studieverksamhet blir insatt i samhällets funktion. Och önskvärt vore, att fler studiecirklar i olika ämnen under det nya året kommer igång. Denna studieverksamhet är mycket intressant och värdefull och bidrager väsentligt att skapa goda kontakt och gemenskap mellan deltgarna. Hur stimulerande är t.ex. inte ett sådant ämne som "Tal och debatt" för att nu inte nämna sådana ämnen som psykologi och matlagning. Alla smakriktningar kunna här tillfredsställas. Då dessutom varje cirkel erhåller visst statsbidrag finns alla skäl för att denna verksamhet bör utvidgas. Liberala Studieförbundets statsbidrag baseras dessutom delvis på antalet cirklar inom folkpartiets ram.

Med tillfredsställse kunna vi se tillbaka på det gångna året. Men framgångar medför betydande ansvar. Stora krav ställes på vår organisaiton och dess medlemmar för att konsolidera vad som vunnits och för att ytterligare utveckla och förbättra positionerna.

I år är det valår. Nu gäller det att föra senaste riksdagsmannavalets seger till den kommunala institutionen och öka folkpartiets inflytande. Till detta kräves ett ytterligt omsorgsfullt förarbete, en levande organisation och så få pappersmedlemmar som möjligt. Skall årets val bli framgångsrikt, måste varje medlem personligen hjälpa till. Folkpartiet i Danderyd är i dag starkare än någonsin. Förutsättningarna för framgång finns alltså. Låt oss hjälpas åt att ta vara på dem.

För styrelsen för Folkpartiet i Danderyd

Joel Mattsson
Joel Mattsson
Sekreterare







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar