söndag 11 november 2012

11 nov: Fettskatt - ingen fet skatt

I varje land finns krav på olika riktade skatter för den goda sakens skull. I Sverige driver bland andra miljöpartiet (kongressbeslut 2007 och 2010) och vänsterpartiet - och en del socialdemokrater (bland annat förra generaldirektören Gunnel Färm) - krav på införande av socker och/eller fettskatt, en del vill också ha godisskatt och andra riktade skatter.
  Jag förstår det goda syftet men är absolut emot.
  Hälsofrågor måste vi driva på annat sätt - utom vad gäller medicinskt rent skadliga ting som narkotika (förbud), tobak (styckeskatt på cigaretter och cigarrer, viktskatt på snus plus tillgänglighetsrestriktioner men exporttillstånd!) och alkohol (procentskatt/ren alkohol, plus andra tillgänglighetskriterier, inget privat distributionsintresse bland annat, motivet för Systembolagets existens).
   Nu tas Danmarks fettskatt, avsedd att förbättra folkhälsan, bort. Den skulle - enligt dem som införde skatten - ha givit statskassan miljarder i extraintäkter. Av det blev det intet.
  - Fettavgiften är något av det mest utskällda vi har haft på länge. Nu måste vi försöka göra något åt folkhälsan på annat sätt, säger livsmedelsminister Mette Gjerskov (s) enligt STV:s Text-TV.
  Skatterna började införas 2009, men anses inte ha gett önskad hälsoeffekt på danskarnas inköpsvanor.
  Tvärtom blev det, i en undersökning som SöndagsAvisen gjorde i slutet av 2011, ett argument från handeln för att höja priserna - på alla varor och ännu mer än skatten på varor som belades med fettskatt/avgifter.
  Det liknar lite den svenska aktieskatten: handeln försvann i väg till London, nu i Danmark drabbades alla varor av en specialskatt på en viss vara.
  Dyrköpt, med andra ord.
  Tillbud, skulle vi säga i Sverige. Tilbud, i Danmark
  Men nu låter det annorlunda: Coop Danmark med flera dagligvarukedjor lovar att de sänker priserna när skatterna nu tas bort från 1 januari 2013.
  Slutsats: Kommer detta få till följd av intresset för sådana riktade skatter minskar i Sverige?
  Det tror jag inte ett ögonblick.
  Företrädarna har något av fundamentaliser, har lite av religös övertygelse om dessa skatters undergörande verkan-  och kommer att fortsätta driva dem, hur än verkligheten ser ut.
  Det är tur att vi är några också i riksdagen som står för principfasthet i de här sammanhangen - och litar på opinionsbildning och vanligt folks eget goda omdöme.
  För övrigt anser jag att vi bör återinföra en enda momssats i Sverige.
  Det skulle visserligen medföra ökad arbetslöshet hos många skatteplanerare och revisionsrådgivare, men det är en smäll man får ta.
  Alla jobb behövs inte, där har statsminister Reinfeldt fel.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar