torsdag 29 november 2012

28 nov: Skattemarodörer riskerar hela RUT-avdragsreformen!

Gunnar Andrén (fp)
0708-813 917
Ledamot av skatteutskottet sedan 2002
 
Ett TT-meddelande 28 nov 2012

Missbruk av Rut-avdraget måste stoppas
Den senaste tiden har framkommit att olika uppfinningsrika företag tagit sig för att ordna både barnkalas och anställa drinkblandare med stöd av Rut-avdrag.
  Det är helt oacceptabelt. Det måste stoppas av lagstiftaren, riksdagen.
   Detta är ett allvarligt missbruk av hela tanken bakom nedsättningen av skatten på vissa tjänster, ett missbruk som riskerar hela denna utmärkta och uppskattade skattereform.
   Jag kommer att göra vad som står i min makt att stoppa detta missbruk av tanken att skapa vita marknader av svarta jobb. Att genom sänkt skatt – för det handlar om det, inte avdrag som det kallas – på tjänster där det inte behövs specialist- eller särskilda kunskaper för att utföra jobben, har fungerat utmärkt, i motsats till vad de politiska nej-sägarna hävdat.
  Typexemplet är gräsklippning, som är ett bra jobb men som kräver ringa utbildning och därför skall omfattas av sänkt skatt, och fällning av träd, som kräver stor utbildning och sakkunskap, och därför inte skall omfattas av sänkt skatt.
  Gränsfall kommer alltid att finnas men den skall lösas med omdöme, inte brist på sådant som man lätt kan få efter alltför flitligt drinkblandande.
  De skattemässigt uppfinningsrika personer som nu hittar på att tänja gränserna, riskerar att diskreditera hela denna utmärkta jobb- och skattereform.
 Som ledamot av skatteutskott sedan elva år – längst av alla faktiskt - kommer jag att motverka denna marodörverksamhet mot den utmärkta RUT- och ROT-reformerna som nu som väntat omedelbart attackeras av socialdemokraterna och andra i grunden långvariga motståndare till kampen för vita jobb.
  Särskilt allvarligt är att dessa skattemarodörer nu öppnar för inskränkningar i RUT-jobbmöjligheterna för de många kvinnor som tidigare jobbade svart men som nu fått trygga inkomster, ordnade avtalsförhållanden, pensions- och sjukförsäkring, för sina insatser på många viktiga områden.
 Jag förundras alltid över att ROT-jobb, som nästan undantagslöst går till kvalificerade yrkesmän i byggbranschen, aldrig attackeras av RUT-kritikerna.

(Utlagt mpå min hemsida www.gunnarandren.blogspot.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar