lördag 1 december 2012

30 nov: Mötet om fördjupat ekonomiskt samarbete ...

Denna morgon krockar som så ofta EU-nämnden, där Anders Borg (m) söker förankring för regeringens beslut att inte acceptera den föreslagna bankunionen - som egentligen omfattar vad som kallas ett fördjupat ekonomistk samarbete mellan EU:s euroländer (man måste alltid skilja mellan den 27 EU-länderna och 16 euroländerna) i nuvarande skick -, något som stod klart redan i tisdags då Borg i tur och ordning redogjorde för den politiskt besvärliga situaionen i först skatteutskottet, sedan finansutskottet, och interpellationsdebatter i riksdagen.
  Jag avstår de senare, tråkigt men sant.
   Det är verkligen komplicerat med det fördjupade ekonomiska samarbetet som euro-länderna ´med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och fianansminister Wolfgang Schäuble i spetsen vill driva igenom eftersom det är så oklart vad det innefattar och vad det får för konsekvenser också för EU-länder utanför euro-gemenskapen.
   Därför är det riktigt av regeringen att säga att vi inte kan aktivt stödja vad som håller på att ske - detta trots att främst Tyskland gärna såge att Sverige med sin lilla men ekonomiskt starka ekonomi gav sitt stöd till det fördjupade ekonomiska samarbetet.
  I grunden kan vi i Sverige inte ha några synpunkter på vad euro-länder inom EU gör inom ramen för Lissabon-fördraget. Vi får eftersom vi står utanför det samarbetet stå utanför och titta på.
  Men sanningen är ju att vad som nu håller på att ske - också med FTT, Financial Transaction Tax (som även Holland, ett euroland, motsätter sig) som del - får stora återverkningar också för Sverige oavsett om vi gillar det eller inte.
  Om Sveriges skall stödja den förbjupade ekonomiska samverkan mellan euro-länderna, måste vi dels veta vad det innebär konkret, dels göra en konsekvensanalys.
  EU har bråttom med reformer, det är riktigt.
  Men för den delen kan man inte slarva med förberedelsearbetet - och ännu värre är om man i flera av euro-ländernas huvudstäder tror att de fördjupade ekonomiska samarbetet - och nya tyska betalningsåtaganden - innebär att man själv slipper göra viktiga ekonomiska reformer.
  Tyvärr får mig ibland brådskan att tro att det är fallet.
  Men där kommer verkligheten att korrigera alla felslut.
  Man kan inte krypa framåt baklänges.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar