lördag 22 juni 2013

12 juni 2013: EU-debatten och beslutet

Efter partiledardebatten (12 juni) blir det beslut i riksdagen, bland annat om Sveriges förhållande till EU.
  Sverigedemokraterna och vänsterpartiet vill ju att Sverige skall gå ur EU, eller med andra ord, de respekterar inte folkomröstningsresultatet 1994. Folkets röst skall bara gälla om det tycker som det egna partiet. Ur kommunister och nationalister går likt zebran ränderna aldrig ur.
  Det blir en massa voteringar. Formellt handlar det bland annat om Turkiets medlemskap i EU, en icke-fråga.
  Men sverigedemokraterna - som varken är sverigevänliga eller demokrater - anser att den förening eller union som EU är skall Sverige lämna samt att samma förening/union inte skall få bestämma vilka länder som skall vara medlemmar.
  Nu den 1 juli blir Kroatien den 28:e medlemmen. Nej, säger naturligt nog sd.
  Och likadant är det med Island (får man förmoda), Serbien, Makedoninen, Bosnien, Moldvavien och andra ansökarländer. Vad är detta för sorts demokrati som sverigedemokraterna anser sig vara bäst på?
  Skall vi i Sverige bestämma vilka länder som får vara med i EU? Eller varför inte FN?
  I en enda fråga får sd stöd av vänsterpartiet, i övriga frågor är de ensamma.
  Demokrati råder i Sveriges riksdag.
  - - - -
  Sedan måste jag undra över partisekreteraren Björn Söders inlägg häromdagen: Han hävdade att det inte är någon demokrati om man inte också i alla frågor kan utkräva ansvar därför att beslutsmakten ligger någonannanstans.
  Men Söder som varit både kommun- och regionfullmäktig måtte väl veta att kommuner och regioner/landsting inte har självständighet att stifta lag?  Det gör riksdagen - men betyder det att kommunpolitiker och region/landstingspolitiker inte har bestämmanderätt?
  Det är klart att Helsingborg eller Region Skåne - där Söder varit ledamot - har inflytande utan att kunna bestämma allt. Skulle demokratin vara bättre om Helsingborg utträdde ur Sverige och stiftade egna lagar? Och hur skulle det gå med miljöpolitiken? Eller vilka som får ta sig till en viss kommun?
  Sverigedemokraternas demokratisyn är bisarr. De tror att demokratins fulländning består i att allt beslutas i ett land utan hänsyn till vad som sker runtikring.
  Och, som sagt, samtidigt vill de ha beslutanderätt över vilka medlemmar en förening skall ha som de inte vill vara medlemmar i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar