söndag 23 juni 2013

14 juni 2013: Den otäcka boxningen

Det skall inte bestridas: Det kan vara ganska kul att se på boxning.
  När det dessutom är vältränade svenskar som är med - minns Ingo, Thörner Åhsman, Lennart Risberg, Bo Högberg eller grafikerkollegan på SvD Lars Myrberg som vann OS-brons i lätt weltervikt 1988 - blir det förstås en extra spänningsdimension.
  2001 vann Frida Wallberg VM-guld i 63,5 kg-klassen. I dag - ser jag på TV- slås hon sönder och samman i en otäck match där domaren är alldeles för passiv. Det är ingen titelmatch längre, det är misshandel, det må sedan kallas WBC-titelmatch eller vad man vill.
  Jag vet inte hur det kommer att gå för Frida Wallberg. Så mycket stryk och hårda slag mot huvudet som hon fick ta emot, måste dock värderas av det som heter Kampsportdelegationen. Förbud går väl inte, det har vi försökt med proffsboxning. Däremot måste säkerheten för boxarnas hälsa ses över, slag som direkt påverkar hjärnans förmåga måste elimineras.
  Jag vet att regeringen via idrrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth tidigare i år (2 maj) har beslutat att se över hela regelverket för professionell boxning i Sverige. Det är bra.
  Hoppas att Frida Wallberg klarar sig - det såg inte bra ut, det påminde om alla de slag som Lennart Risberg ocn Bo Högberg  fick ta emot, alltför mycket stryk fick de, sina framgångar till trots.
  Usch!
 - - -
Här emellertid några svenskar som det gått bättre för:
OS Silver
1928 Nisse Ramm, tungvikt
1932 Thure Ahlqvist, lättvikt
1948 Gunnar Nilsson, tungvikt
1952 Ingemar Johansson, tungvikt
1988 George Scott, lättvikt
OS Brons
1928 Gunnar Berggren, lättvikt
1932 Allan Carlsson, fjädervikt
1936 Erik Ågren, lättvikt
1952 Stig Sjölin, mellanvikt
1972 Hans Thomsén, tungvikt
1988 Lars Myrberg, lätt weltervikt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar