tisdag 4 juni 2013

4 juni 2013: Vinster i byggsvängen

Det är väldigt tyst om vinsterna som de stora byggföretagen gör när de använder skattebetalarnas pengar, a, inte helt tyst, det anses vara fint när dessa företag gör vinster på skolor, förskolor, sjukhus, vägar och annat som dess anställda, 90 procent män, bygger,
  Förra året byggde kommuner och landsting - staten är inte medräknad - för skattemedel för ungefär 55 miljarder kr,ir år blir det ytterligare cirka 10 miljarder kr och 2015 - det är väl ungefär så långt som planeringen skett - för 70 miljarder.
  NCC var duktigast - av sin beräknade omsättning från den offentliga marknaden på 12,8 miljarder 2012 gjorde företaget en vist på 1.526 miljiner kr (röstelsemarginalen 5 procent). Av alla order fick NCC 41 procent från skattebetalarna.
  Skanska var värre, 60 procent av företagets omsättning kom från skattebetalarna, det gav 19.080 miljoner kr i omsättning, en vinst på 901 miljoner kr och en rörelsemarginal på 3 procent.
  Peab lcykdes får 12.141 miljoneer kr från skattebetalarna, det utgjorde 32 procent av företagets omsättning, vinsten blev 854 miljnoner kr, rörelsemarginalen 2 procent.
  Övriga stora bolag, Veidekke, Sweco och JM, fick 2.504 milj, 1.878 milj och 802 miljoner för projekt finansierade av skattebetalarna. (Staliga föregångarna Svevia och Infranord ingår intei den sammanställning som Byggindustrin har gjort.)
  Ni som väntar på ett kraftfullt uttalande i fördömande stil från Jonas Sjöstedt (v) och Ulla Andersson (v) om den utsugning av skattebetalarna som detta är - vårdföretag är ju annorlunda - får vänta.
  För handlar det ju om män som styr män - och då är ju vinster inte bara bra, de är jättebra!
  De två v-företrädarna är byggjättarnas bästa vänner för de inriktar sin kritik bara på kvinnligt dominerade företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar