torsdag 20 september 2012

20 sep: SvD:s sportredaktion, nu och då

Jag ser att Svenska Dagbladet skall lägga ner sin sportredaktion.
  Om detta har jag några saker att säga.
  1. På sin tid - och vi talar nu om sent 1970-tal - beslutade SvD:s dåvarande redaktionsledning, Gustaf von Platen (som nog var, som jag kände honom, måttligt sportintresserad), Ola Gummesson (som var ännu mer måttligt sportintresserad) och Lennart Persson, redaktionschefen som hämtats från Kristianstadsbladet men dessförinnan varit på Dagens Nyheter och bland annat varit ansvarig för sport, att satsa på att göra SvD till en mer modern tidning.
  Mer näringsliv, mer sport, var receptet.
  Kulturen och utlandsbevakningen skulle vara kvar, serierna beskäras, handelssektionen gjordes om till en näringslivsdel, dessvärre fullföljdes aldrig satsningen med Hasse Olsson som chef, han gick snart nog till Dagens Industri som han gjorde till en utgivarsuccé.
  SvD nådde dock med satsningen på bland annat sport, med Sune Sylvén som läst chef, sina högsta upplagesiffror någonsin, omkring 225.000 exemplar/dag.
  Det var då det.
  2. Lite tidigare hette SvD:s redaktionschef Lars Lagerstedt, en göteborgare som arbetat i Stockholm i många, många år. Om han var sportintresserad vet jag inte, i så fall dolde han det väl.
  Däremot hade han god näsa för utmärkta skribenter - och en av dem som han fångade upp var Fimmer, Lars Fimmestad, som kom från just Göteborg (och, som jag minns det, Töreboda, närmast från 1973 nedlagda Handelstidningen.
  Lagerstedt - Lager kallad - gav en dag Fimmer i uppdrag att skriva om något, jag minns inte vad, kanske var det en olycka eller liknande.
  Fimmer var väl måttligt attraherad av uppdraget och invände till Lager:
  - Sådant skrev vi aldrig om på Handelstidningen.
  - Nej, men så finns inte den tidningen längre heller, replikerade Lager blixtsnabbt.
- - - -
Handelstidningen återuppstod sedan några år, och ansvarige utgivaren Bo Carlsson fick - om jag minns rätt - också Stora Journalistpriset för nydaningen, utan sportavdelning bland annat.
  - Det var tur, sade Lager, att han fick priset innan tidningen lades ner.
    Lars Lagerstedt - en stor tidningsman tillsammas med Gustaf von Platen.
    Det var en ära att känna dem båda.
    Nu skall SvD lägga ner sin sportavdelning.
  Det är nya tider.
  Men även nya tider blir snart gamla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar