söndag 23 september 2012

23 sep: Miljöpartiets program - spännande läsning!

Det rör på sig.
  Nu skall - överraskningarnas tid är ingalunda förbi - miljöpartiet, meddelar man på Dagens Nyheters debattsida, partiets programkommitté publicera sitt förslag till nytt partiprogram, redan i morgon, måndag den 24 september.
  Då skall partiet också precisera, meddelar partisekreteraren Anders Wallner och f.d. riksdagsledamoten och dito borgarrådet Yvonne Ruwaida, berätta mer om vad partiet tycker i ekonomiska frågor.
  Det låter - för mig som sitter i skatteutskottet sedan tio år, nu på det elfte - som oerhört spännande.
  Skall miljöpartiet presentera en sammanhållen ekonomisk politik?
  I programform?
  Och kanske gå ifrån principerna att alltid intaga ståndpunkterna allt och genast, mer och bäst, större än störst, bäst om det gjorts för flera år sedan, för sent och för lite, kostnaderna - vem bryr sig?
  Och kanske rent av skaffa sig ett samband mellan utgiftsökningar och skatteökningar, hittills har man ju gått fram med ständiga krav på utgiftsökningar och samtidiga nya hål i skattebaserna. Vi som tror att det behövs resurser för t.ex. än större järnvägssatsningar eller mer omfattande miljöpolitik, har ju alltid fått stå tillbaka för miljöpartiets (ofinansierade) högre ambitioner.
  Så ska vi ha´t, som Gustav Fröding skrev, men var ska vi ta´t?
  Jag vill nog se det, innan jag tror det.
  Men om det är sant, måste detta vara den största programrevolutionen i svensk politik sedan vänsterpartiet klargjorde att partiet inte längre är kommunistiskt utan att ta avstånd från sitt förflutna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar