onsdag 5 september 2012

4 sep: Apoteksreformen, valfrihet och, förlåt, Nordkorea

I Rapport och Aktuellt riktas nu kritik mot Apoteksreformen - och  det kommer inte att dröja länge innan oppositionen hänger på.
  För det är klart: Det finns även i denna reform, som inneburit att ett totalt monopol försvunnit - där kunderna hade noll valfrihet liksom läkarna - en del misstag, de skall inte förringas. 
   (Dagens exempel i TV-Aktuellt, en felexpediering, har dock inte ett dyft med företagsformen att göra.)
   Vi har ju alla ett personligt förhållande till just apoteken, liksom skolan, kyrkan, posten, vädret och liknande. Var det bättre förr?
  Nej, det är klart att det inte var. Som konsument har jag tidigare många gånger upplevt att man inte haft olika preparat inne just när jag behövde dem, de var slut men skulle tas hem, så var det även då monopolet fanns (jag blev dock aldrig felexpedierad). Vidare: Öppetttiderna var mycket snålare, köerna längre.
  Och valfriheten noll.
  De som nu ropar på ett återgående tilll Det stora Apoteksmo vill - utöver att man då får tillbaka ett gammalt system som innebar att man inte ens kunde klaga eller byta apotek - att staten skall svara för all "service" på detta området, dra in apotek hur som helst (och motsätta sig nya), behandla kunderna som just de undersåtar man vill att de skall vara - och tillåta vilka marginaler som helst på receptbelagda mediciner, inte minst.
  För vem kan påverka priserna när ingen konkurrens finns?
  Jo, det blir någon statlig nämnd som beslutar vad medicinerna skall kosta oss alla. Och var apotek skall finnas.
   (Skall det bli som med Systembolaget, vars monopol jag stöder av folkhälsoskäl och att inga privata vinstintressen skall förekomma - det luckras nu upp via internet men det är en annan sak - att riksdagen eller regeringen bestämmer om öppettider, att det skall finnas systembolag i varja kommun (rätt som det är kanske en riksdagsmajoritet beslutar att det inte skall finnas Systembolag i Borås, Svenstavik eller Kiruna!) och till slut hur personalen skall vara klädd och hur stor lagerhållningen skall vara?)
  Att Sverige på apoteksområdet inte längre är ett eget Nordkorea skall vi vara tacksamma för.
   Nästa steg blir troligen att förbjuda alla TV-kanaler utom Sveriges Television.
  För i de andra kanalserna förekommer ju program och reportage som inte alla gillar!
  Snart nog kommer monopolkramarna i vänsterpartiet och miljöpartiet att KU-anmäla apoteksreformen, tro mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar