söndag 30 september 2012

30 sept: Ett obegripligt beslut om Säpo

Regeringen har - meddelar morgontidningen Dagens Nyheter i dag (30 sept 2012) - via justitieminister Beatrice Ask (m) beslutat att hemligstämpa all bokföring som har med Säpo att göra.
   Det inkluderar de årsredovisningen för 2010 och 2011 som Dagens Nyheter begärt få ut.
   Det är ett fullständigt obegripligt regeringsbeslut.
   Skall det vara hemligt också för ledamöterna i Sveriges riksdag, för ledamöter i riksdagens justitieutskott?
   Nej, detta är - utöver att gräva sin egen politiska grav - naturligtvis att spä på allmän misstänksamhet mot slöseri med skattemedel helt befängt. Att motsätta sig att inte var och en som vill, däribland journalister, skall få granska användningen av offentliga medel, strider inte bara mot grundlagen utan mot sunt förnuft .
  Det här beslutet bör regeringen överväga en gång till, ja, tänka om.
  Liberalerna i regeringen bör rimligen ha protesterat. Deet är mycket ovanligt att man gör anteckningar till ett regeringsbeslut att man inte delar det, men i det här fallet är det befogat. Offentlighetsprincipen är viktigare än regeringsmakten.
  En sak är att inte lämna ut saker som har att göra med vem som arbetar inom säkerhetstjänsten, vi skall inte vara naiva, inte heller skall avslöjande eller känsliga konton som har att göra med kartläggningar av arbetsuppgifter som Säpo sysslar med offentliggöras, det vore att riskera Säpos verksamhet, inte heller arbetsinriktning eller våra förhållanden till främmande makt tillhör det som skall vara offentligt.
   Det tillhör området uppgifter som skall vara hemliga till gagn för rikets säkerhet.
   Men vi måste som förtroendevalda och som företrädare för allmänheten ha insyn i också säkerhetspolisens hantering av allmänna medel.
   Det som nu skett är ägnat att skapa en stor, stor förtroendeskada, främst för regeringen.
   Som liberal och förespråkare för det öppna samhället - och samtidig respekt för att de som vill det här landet illa inte skall få någon hjälp via offentlighetsprincipen - ber jag att få protestera mot detta regeringsbeslut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar