lördag 29 september 2012

26 sep: Ystads hamn får landström

I dag inviger miljöminister Lena Ek (c) världens strösta landströmsanslutning, i Ystads Hamn.
  Det innebär att färjor och andra stora fartyg som hittills kört sina dieselmotorer för att få elektricitet när de ligger vid kaj i stället kan få elektriciteten från en landströmsanslutning, kanske vindkraft eller vattenkraft, ja, fartyg satsar ju mest på vattenkraft numera sedan segelfartygen blev omoderna.
  Jag har själv agerat i riksdagen för att landström skulle bli ett attraktivt alternativ till dieseldriven elproduktion - och häromåret beslöt riksdagen på regeringens förslag att i stort sett skattebefria sådana elektricitet.
  Det var bara sju år eller så efter mina förslag så ibland går det undan.
  Anläggningen i Ystads Hamn har kostar ungefär 35 miljoner kr och motsvarar den elförbrukning som ett mindre svenskt samhälle konsumerar. HVSC-anläggningen - det står för High Votage Shore Connection - har tagits fram av ABB, all kraftteknik kommer från detta företag som gjort motstånd så länge de flesta minns men nu finns anläggningen instrallerad i alla de fyra färjelägena som finns i Ystad.
  Alla svenska hamnar borde ha sådana anläggningar.
  Varför?
  Jo, det blir tystare, det blir renare, bränslekostnaderna minskar, det går åt mindre diesel, man kan göra underhåll på motorerna när de ligger vid kajen, ja, det är de fem argumenten utöver de rent företagsekonomiska som gör att landström tillhör framtiden på sjön.
  Grattis Ystad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar