fredag 21 september 2012

21 sep: Allan Widman ny ordförande i EU-nämnden


Margareta Hjorth , Allan Widman och  Marie Granlund

Riksdagens EU-nämnd har i dag (kl 09.01) valt advokat Allan Widman (fp), Malmö, riksdagsledamot sedan 2002, till ny ordförande i EU-nämnden.
  Han efterträdde Carl B Hamilton som avsagt sig uppdraget efter två år som ordförande.
  Vice ordförande i EU-nämnden,  en miniriksdag med beslutsbefogenhet i EU-frågor, är sedan tidigare Marie Granlund (s), Malmö.
  Nämndens kanslichef är Margareta Hjorth.
  Vid dagens möte företräddes regeringen av statsrådet Birgitta Ohlsson, som rapporterade om EU:s långtidsbudget som skall beslutas senare i år, och inför statsministerns möte i oktober i allmänna rådet vid dess nästa möte med stats- och regeringscheferna i mitten av oktober, samt landsbygdsminister Eskil Erlandsson, som rapporterade inför nya förhandlingar om dels jordbrukspriser (referenspriser som Sverige inte vill höja, snarare sänka, för att det skulle medföra än större jordbruksstöd till EU:s många mottagarländer, Sverige är ett av få avvikarländer i EU ifråga om jordbruksstöd, dels fiskeförhandlingar där Sverige även där motsätter sig många EU-förslag som innebär att stöd ges till utfiskning med ålderdomlig, egentligen utrangeringsfärdiga, fiskefartyg som ingen vill ha.
  EU-nämnden var enig om Sveriges ståndpunkter i de flesta avseenden, inte minst bibehållandet av den svenska rabatten på EU-avgiften. Vad gäller minskning av EU:s samlade budget i förhållande till EU-kommissionens förslag från i juni 2012 - det handlar om många miljarder kronor - där Sveriges EU-avgift i riskerar ökas kraftigt eftersom vi har en av EU:s få tillväxtekonomier och EU-avgiften förutom tullar och sockeravgift (!) baseras på momsintäkterna i varje enskilt land.



På bilden från 10-tiden Margareta Hjorth, Allan Widman och Marie Grandlund i EU:s sesssionssal (21 sept).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar