onsdag 26 september 2012

25 sep: Liselott Hagbergs sista riksdagsgrupp



I dag var det, på hennes elfte riksdagsår, sista riksdagsgruppen för Liselott Hagberg, fråmn 1 oktober landshövding i Södermanlands län. Hon bjöd på tårta och ett litet tal om sina år i riksdagsgruppen efter en jättelik kram av gruppledaren Johan Pehrson. Hon fick också en enorm applåd, ty populärare riksdagsledamot får man leta efter.

Liselott talar - vi ser också Maria Lundqvist Brömster,
Nordmaling, Emma Löfdahl Carlsson, Eksjö, Lars Tysklind,
Strömstad, Christer Winbäck, Skövde, Jan Ertsborn,
Falkenberg, Mattas Sundin, Norrköping, Liselott och
gruppledningen Björlund, Acketoft, Pehrson. Lundström

  Liselott har en bakgrund i Svenska kyrkan men var under flera år folkpartiets ledande kommunalpolitiker i Nyköping innan hon valdes in i riksdagen 2002. Där har hon företrätt folkpartiet i en rad utskott, näringsutskottet, konstitutionsutskottet och fler till.
Avskedstårta - sorgligt god
  Men framför allt har hon varit riksdagens tredje vice talman sedan valet 2006. Riksdagsledamöter är kräsna vad gäller klubbföringen eftersom omröstningar kan ta enorm tid annars, det gäller att vara snabb i mun och med klubban. Liselott har uppfyllt högt ställda krav på bådadera - och stundom klargjort att rösträkning begärts för sent, det handlar om tionsdels sekunder.
  Under några år var hon vice ordförande i Liberala kvinnor och hon har under en följd av år också varit ordförande i folkpartiet i Södermanland.

Gruppledaren: Jan Björklund, ordförande, Tina Acketoft. andra
vice gruppledare, gruppeldaren Johan Pehrson och första
vice gruppledaren Nina Lundström, Sundbyberg

  En viktig riksdagsuppgift har också varit att vandra runt i Stockholm för att behålla utmärkt form, en vana som hon gjort till en dygd tillsammans med Lars Tysklind. De två måste ha Svenskt rekord i att gå över Västerbron nästan varje onsdag året om!
  Liselott har också på senare år varit ordförande i SPN, Sällskapet Näringspolitik och samhälle, en organisation som arrangerar regelbundna politiker- och näringslivsträffar, mycket uppskattat och med en förtroendeingivare ordförande.
  Det är naturligtvis ingen tillfällighet att Liselott under senare år har fått folkpartiets uppdrag att formulera en mer besöksvänlig turistpolitik. Glömde jag att säga att Liselott sedan snart ett decennium varit folkpartiets särsskilda företrädare i same- och andra minoritetsfrågor?
Statssekreteraren i
statsrådsberedningen
Helena Dyrssen
  På det internationella planet har Liselott Hagberg som vice talman företrätt riksdagens i alla vädersträck. Men det land - inget ont om andra - som fått hennes särskilda hjärta är Polen och hon belönades därför också för något år sedan med en polsk hedersorden, utdelad av Polens ambassadör i Sverige.
  Nu efterträds Liselott Hagberg i riksdagen juristen Stefan Kjäll från Katrineholm. Han hälsas förstås välkommen till riksdagsgruppen!

Statsskreterare på plats: Peter
Honeth och Bertil Östberg
   Själv efterträder hon tidigare statsrådet, fp-gruppledaren i riksdagen och landshövdningen i Nyköping Bo Könberg. Sörmlänningarna måste vara ett lyckligt lottat folk!
 

På bortre raden: Eva Flyberg, Christer Nylander, Alan Widman, Ismail Kamil,
Fredrik Malm och Anita Brodén


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar