fredag 21 maj 2010

21maj: När tiden hinner i kapp (eller rödgrön röra)

Kanske minns någon vilket liv det blev på oppositionen när bestämmelsen att man inte skulle få ha ersättning på deltid från A-kassan längre än 75 dagar, det vill säga arbeta deltid och få a-kassa resten av tiden.
Gång efter annan har debattör efter debattör förklarat i riksdagen och annorstädes hur fruktansvärt detta är. Och lovat att ta bort regeln om de rödgröna vinner valet.
Men nu visar sig åter den rödgröna rördan, socialdemokraterna accepterar regeln enligt tilltänkta finansministern Thomas Östros (s) som finner andra delar i arbetslöshetsförsäkringen viktigare.
Välkommen till verkligheten!
Denna regel är ju ett bra exempel på att det är viktigt hur man utformar försäkringssystem. Den har ju fungerat som att man får betalt för heltid med 80 procent i lön under halva arbetstiden trots att man arbetar just halvtid.
Vem betalar? Jo, någon annan, skattebetalarna.
Detta är ju ingen försäkring. Om vi själva skulle finansiera ett sådant system, att du betalar en halv försäkringspremie men om olyckan är framme får betalt för 100 procent av skadan, det skulle inte de som betalar 100 procent acceptera.
Så bäste Thomas Östros och Mona Sahlin:
Det handlar inte så mycket om ideologi. Det handlar om rättvisa och vem som skall betala vad. Så länge man tror att det är gratis att besluta om hel lön för halvt jobb går det bra. Men nu har verkligheten hunnit i kapp socialdemokraterna.
Vänsterpartiets Lars Ohly kommer dock aldrig att förstå detta.
Han är nämligen de rödgrönas egen jultomte - med den skillnaden att han intet tillverkar själv, och aldrig betalar någon räkning solidariskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar