tisdag 25 maj 2010

25 maj: Tillbaka från Åland

Heldag på Åland med flyg Arlanda-Mariehamn - tar en halvtimme men eftersom Finland ligger en timme före kommer vi - en delegation från riksdagens kulturutskott - fram först kl 10.00.
Där tas vi emot av Sveriges generalkonsult på Åland Bertil Jobéus, som varit på ön i snart fem år, dessförinnan ambassadör på Island. Han skall snart gå i pension efter 38 år i UD-tjänst, flyttar till närheten av Västervik. Jag utgår från att Carl Bildt ordnar en hejdundrande mottagning på UD när Bertil slutar?!
Vi åker buss och tittar på Generalkonsulatet - som var ett konsulat när Bertil kom dit, bra jobbat! - och far efter ett kort besök på hotellet, Arkipelag förstås, till Ålands parlament, Lagtinget, där Talmannen, tidigare lantrådet, Roger Nordlund (c) tar emot.
Största parti i lagtinget är nu Liberalerna, som för dagen företräds av Margaret Lundberg, Brändö, långt från Mariehamn. Liberalerna har 10 mandat, centerpartiet 9 varav följer att Vera Eriksson (lib) nu är lantråd (=statsminister), f.ö. gift med Erland Olof, legendarisk liberal politiker och även nu i lagtinget. Roger Nordlund, som varit aktiv i politiken sedan början på 1980-talet, visar runt i Nordens minsta parlament där vi även möter företrädare för andra partier.
Under lunchen som Ålands kulturutskott vänligen bjuder på talar Britt Lundberg (c), vice lantråd, (Britt Lundberg här på bilden till höger) hon är bland annat ansvarig för kulturfrågor i Ålands regering.
På eftermiddagen bland annat möte i Nordens Institut - en motsvarighet till Nordens Hus i Reykjavik men också med stöd utöver av Nordiska ministerrå
det direkt från Åland - där Åsa Juslin - känd från Malmö stadsbibliotek - är chef. På bilden här avtackas hon av kulturutskottets ordförande Siv Holma (v).
Därefter går färden vidare till PAF. Jag trodde först att det handlade om ett minnesmärke över August Fagerholm, legendarisk trefaldig statsminister (s) i Finland (1901-84) men då stämde inte initialerna, Karl-August hette han, han var alltid med - som jag minns det - på bilder med Tage Erlander. Nej, PAF betyder något helt annat och är motsvarigheten till Svenska Spel på Åland, med närmast monopol på spelmaskiner på Östersjön.
Vi får en intressant genomgång av företaget, vars verkställande direktör sedan ett antal månader är Anders Ingves vilket onekligen för tankarna till Sveriges riksbankschef - som har stora expansionsp
laner, det måste vara lite ovant för förertagets informationschef Inger Holmström (till höger) som ju har haft många liknande positioner i Sverige, både inom Posten och Svenskt Näringsliv men där det inte varit expansion utan försöken att minska kundernas antal som stått i förgrunden ...
På kvällen förnämlig middag på Kobba Klintar, en gammal lotsstation som numera har en stor mistlur - fast den inte fungerar - som är verkligt imponerande. Man kan bli stödmedlem i Föreningen Kobba Klintars Vänner genom att betala 10 euro/år till Ålandsbanken 660100-118949 - gör det!
På det hela taget: Åland loc
kar.










Anders Ingves, Vd PAF













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar