tisdag 20 augusti 2013

20 augusti 2013: Fortsatt oro i Egypten

Varje dag kommer det nu nya uppgifter om gripanden, död och oordning i Egypten. Gårdagens 24 döda poliser i Sinai följs upp av att militären med al-Sisi - den nye makthavaren som vi måste lära oss namnet på - har gripit ledningen för Muslimska Brödraskapet, detta efter ett tips från någon.
  Att president Mursi inte var vuxen uppgiften att vara president i detta fina land, det blir allt mer uppenbart. Misskötsel av ekonomin var uppenbar, när han sedan utnämnde sexton av sina vänner i Brödraskapet, ungefär som om alla landshövdingar, polischefer och andra befattningshavare i ett län, skulle ha tillhört endera LO eller Svenskt Näringsliv - eller kanske Islamska förbundet -  då förstår man bättre att demokratin som var formell raserades av Brödraskapet genom maktmissbruk.
  Men rättfärdigar detta det militära ingripandet? Dödandet? Massakrerna?
  Nej, även i svåra situationer måste demokratin fungera - och det gjorde den i formell mening, men inte reellt. Att något måste göras, var uppenbart, men att utomparlamentariska krafter anser sig att ha rätten att avsätta en legitimt vald president kan ingen demokratiskt sinnad person acceptera.
  al-Sisi må ha krigsmakten bakom sig, men han är liksom Mursi en splittrare och demokratins dödgrävare.
  Egypten går inte mot inbördeskrig, Egypten är redan där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar