söndag 12 maj 2013

10 maj 2013: Personalfiffel i Malmö

Sydsvenskans Jens Mikkelsen och Olof Westerberg har avslöjat en större nepotismhärva inom mångmiljonsatsningen Jobb Malmö.
  Det - alltså avslöjandet - är värt all respekt.
  Två socialdemokrater - det skulle ha varit lika illa omde varit liberaler eller moderater - i förtroendeställning, nära de socialdemokratiska kommunalråden i Malmö, har utnyttjat sin position för att verka för att dem närstående - en pappa, en son och en fru - skulle få jobb inom Jobb Malmö.
  De - kommunalrådet Andreas Schönström (s), politiska sekreteraren Sara Fagnani Nilsson (s) och en ledamot i Husie stadsdelsfullmäktige Preben Andersson (s) - anser förstås att de inte gjort något otillbörligt, bara informerat beslutande tjänstemän om de aktuella personernas arbetssituation.
  - Vi har svårt att freda oss, säger till Sydsvenskans affäresområdeschefen Ronny Hansson, som under det att utredning pågår valt att träda åt sidan som beslutsfattare.
   Det förekommer i dokumentationen - i sig intresseant som företeelse, mobilpost etcetera som begärts ut av Sydsvenska enligt lagen om handlingars offentlighet - komprometterande meddelanden som ostridigt utgör påtryckningar.
  T.ex. slutet i ett meddelande till ställföreträdande affärsområdeschefen Saida Sokolovic, som i ett svar hänvisar till att hon och kommunalrådet Schöldström hörs "och ses om inget annat i NY!" (New York):
  - Vi kan höras vid per telefon?
  - Ha det gott

Skriver alltså kommunalrådet Andreas Schönström (s).
  Man kan förstå affärsområdeschefen hansson: "svårt att freda sig".

Eller detta från Schönström till Sokolovic:
  "Känn ingen press för att det är min släkting utan ge honom bara praktik om ni har möjlighet till det. Jag tycker att det är viktigt att ni gör er egen bedömning. Måste erkänna att ja sa att han kunde ringa tiller men jag trodde inte att han skulle nyttja det faktumet att vi är släkt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar